Limburgs skiteam traint volop voor Europees kampioenschap

Limburgse skiploeg Cool Movement Demoteam tijdens de training © L1
De skiërs van Cool Movement Demoteam zijn volop bezig met de trainingen richting het Europees kampioenschap demo skiën in Samnaun.
Waar avontuurlijke skiërs in de skihal in Landgraaf op zoek zijn naar sneeuwhoopjes proberen de skiërs van de Cool Movement deze oneffenheden tijdens trainingen juist zo veel mogelijk te voorkomen. Een gladde helling is voor hun een voorwaarde om hun gezamenlijke rit er zo elegant mogelijk uit te laten zien.

Synchroonzwemmen in de sneeuw

Volgens Selena Alberts, lid van de wedstrijdploeg, is het demo skiën het best te vergelijken met synchroonzwemmen op de skipiste. "Met uiterste precisie probeer je op hetzelfde moment allemaal dezelfde richting op te gaan. We maken met onze groep een V-vorm of een kris-kras-vorm en komen samen de helling af. Het doel is om het aan het publiek en de jury zo dynamisch mogelijk uit te laten zien", legt Alberts uit.

Tussen toppers uit de Alpenlanden

Het is een bijzonderheid dat een skiteam uit een laagland zoals Nederland zich weet te kwalificeren voor een Europees kampioenschap skiën. "Skischolen uit Zwitserland en Oostenrijk sturen hun toppers naar dit kampioenschap. Wat die kunnen laten zien is ongelooflijk, maar die trainen soms al dertig jaar op deze vormen", legt Luc Spetgens uit. Spetgens is één van de leden die deel uitmaakt van het selectieteam van Cool Movements.

Extra trainen in de herfstvakantie

Met een plek in de top 10 heeft de ploeg een duidelijk doel gesteld. "Als je van tevoren een duidelijk doel hebt, is het ook leuker om daar naar toe te werken. Om die doelstelling te behalen moet op het kampioenschap in Samnaun alles meezitten. Om nog extra uren in de sneeuw te kunnen maken, reizen de leden in de herfstvakantie af naar Oostenrijk. Dit is voor de club en de skiërs een flinke financiële uitdaging. De meeste leden van het team hebben daarom naast hun studie of werk nog een bijbaantje: skileraar in de skihal in Landgraaf.
Het Europees Kampioenschap is van 20 tot en met 23 april 2023 in Zwitserland.