Drukte, een plaquette en de Cauberg; het weekend van Gilbert

Philippe Gilbert toast samen met zijn wielervrienden op zijn afscheid © L1 (Maurice Jessen)
Onder massale belangstelling van zijn fans heeft Philippe Gilbert op zijn geliefde Cauberg afgelopen weekend als wielrenner afscheid genomen.
Op vrijdag kreeg de Belgische wielrenner, als inleiding van zijn afscheid, van de gemeente Valkenburg in de gemeentegrot een plaquette in de wielergalerij aangeboden.

Criterium op de Cauberg

Het afscheid met en voor de fans beleefde op zaterdag zijn hoogtepunt. Een peloton (voormalige) collega's reed op het gedeeltelijke WK parcours van 2012 een criterium. Uiteraard was Gilbert op de Cauberg wederom de snelste, waarna zijn fiets definitief aan de haak werd gehangen.

Wereldkampioen in 2012

Dat zijn afscheid plaatsvond op de Cauberg was voor de wielrenner vanzelfsprekend: "Ik heb hier mijn grootste overwinning behaald. Ik ben hier in 2012 wereldkampioen geworden met mijn familie en vrienden langs het parcours." Uiteraard kijkt hij ook met veel plezier terug op zijn eerste winst in de Amstel Gold Race in 2010. "Nadat koersdirecteur Leo van Vliet de finish van de top van de Cauberg verlegde naar het iets verderop gelegen Vilt baalde Gilbert even," stelt Gilbert. "Dat was voor mij een nieuwe uitdaging om ook op die plek de koers te winnen, en dat is mij ook gelukt. Uiteindelijk heb ik deze wedstrijd vier keer kunnen winnen, dat verklaart ook mijn bijzondere band met de Cauberg en Valkenburg."

Rondje Valkenburg

Gilbert, tegenwoordig woonachtig in Monaco, kwam ook altijd graag trainen in de omgeving van Valkenburg. "Vanuit Remouchamps maakte ik dan een trainingsrit naar Valkenburg met uiteraard de beklimming van de Cauberg. Ik heb hier ook veel fans, onderweg werd veel op mij getoeterd en gezwaaid", zegt Gilbert met een grote glimlach op zijn gezicht. Niet alleen bij zijn fans, maar ook in het peloton was de 40-jarige Waal een graag geziene collega. Bekende renners, onder wie Thus Hushovd, Niki Terpstra, Jan Bakelants, Fabio Jakobsen en Johan Vansummeren waren naar Valkenburg afgereisd om Gilbert in zijn laatste koers te vergezellen.