Onnodige nederlaag Oranje-handballers in Griekenland

Kay Smits © Orange Pictures
Het Nederlands mannenhandbalteam heeft in de WK-kwalificatie een onnodige nederlaag geleden in en tegen Griekenland. Het werd 32-28 voor het thuisland.
Oranje kreeg veel te eenvoudig doelpunten tegen, al hielp ook niet mee dat de scheidsrechters voor elk licht contact de Grieken bevoordeelden met een vrije worp of strafworp. Nederland liet Griekenland liefst 45 doelpogingen, terwijl het zelf tot 33 kansen kwam. Tijdens de aanvallen miste Oranje vaak de creativiteit, zeker in de eerste helft. De rust werd ingegaan met een 15-12 achterstand

Opleving

In de tweede helft was er het gevoel dat een nederlaag tegen de stugge, maar niet briljante Grieken onnodig was. Na een langdurige achterstand kwam Oranje zelfs terug tot een gelijke stand (22-22). Dat leek de opstart voor een late zege, maar de opleving was van korte duur. In een slordige slotfase viel Nederland weer terug tot het niveau van de eerste helft, met de Grieken die uiteindelijk een marge van vier wisten te creëren. Voor Oranje scoorde Kay Smits uit Geleen zevenmaal, waarvan drie keer vanaf de strafworpstreep.

Luc Steins er niet bij

De Nederlandse ploeg kon niet beschikken over Luc Steins. De 27-jarige Limburger, die voor de Franse topclub Paris Saint-Germain speelt, heeft een knieblessure opgelopen. Hij werd duidelijk gemist in zijn coaching en in het aanvoeren van het tempo. Ook de uit Munstergeleen afkomstige Alec Smit was er vanwege een knieblessure niet bij.

WK in Duitsland

Afgelopen week startte Nederland de kwalificatie met een 25-24 thuiszege op België. In de groep zit ook nog Kroatië. De nummers 1 en 2 van de acht poules en de vier beste nummers 3 plaatsen zich voor de Europese eindronde, waar 24 landen aan meedoen. Het Europees Kampioenschap vindt plaats van 10 tot en met 28 januari 2024 in Duitsland.