Leonie Balter Nederlands kampioen op de marathon

Leonie Balter komt over de finish © ANP
Leonie Balter uit Hoensbroek is voor het eerst Nederlands kampioen geworden op de marathon.
De 31-jarige Balter was de beste Nederlandse in de Marathon van Amsterdam op de tiende plaats. De uitslag van de Nederlandse atleten in de Marathon van Amsterdam geldt tevens als de uitslag voor het nationaal kampioenschap. Balter noteerde een tijd van 2 uur, 37 minuten en 41 seconden over de 42 kilometer en 195 meter door de hoofdstad.

Vondelpark

De Limburgse wist het verschil te maken in het Vondelpark na ongeveer 38 kilometer. Daar liet ze concurrente Jacelyn Gruppen achter zich. Uiteindelijk kwam ze net niet aan haar persoonlijke record van 2 uur en 37 minuten, maar was ze vooral blij met de winst. "Ik dacht op een gegeven moment: Ik ga liever voor de winst, dan voor een goede tijd", zei ze na afloop tegen de NOS.

Zweden

Balter komt dus uit Hoensbroek, maar woont in de Zweedse hoofdstad Stockholm vanwege haar werk. Ze werkt aan de Universiteit van Stockholm als psycho-neuro-immunoloog. "Ik had geen perfecte voorbereiding, want ik heb het druk gehad met mijn werk. Tijdens de marathon had ik last van de wind en kreeg ik na 20 kilometer last van mijn maag en toen ben ik even moeten stoppen."
De winnares bij de vrouwen, Almaz Ayana uit Ethiopië, liep een parcoursrecord: 2 uur, 17 minuten en 19 seconden. Bij de mannen ging de zege naar Tsegaye Getachew uit Ethiopië (2.04.49). Daar werd Khalid Choukoud Nederlands kampioen in 2.09.33.

Venloop

Balter stond eerder dit jaar al op het podium bij het Nederlands kampioenschap op de 10 kilometer in Venlo tijdens de Venloop. Toen werd ze derde.