Geen penalty, wel gelijkspel voor Fortuna tegen RKC

Inigo Córdoba in duel met Iliass Bel Hassani - © Orange Pictures
Fortuna Sittard en RKC Waalwijk hebben in Sittard met 0-0 gelijk gespeeld. De Sittardenaren leken het duel in de slotseconden vanaf de penaltystip te mogen beslissen, maar scheidsrechter Joey Kooij onthield Fortuna een strafschop.
Fortuna had het in de beginfase van de wedstrijd moeilijk tegen RKC. De voetballers uit Waalwijk zorgden enkele keren voor gevaar, maar een schot van Iliass Bel Hassani verdween in handen van Ivor Pandur en daarna schoot Thierry Lutonda over het Sittardse doel.

Meer grip

De Sittardenaren kregen na een kwartier wat meer grip op het spel. George Cox loste het eerste schot op het RKC-doel en Fortuna zette RKC onder druk. Een schot van Burak Yilmaz werd door doelman Etienne Vaessen gestopt. Mats Seuntjens probeerde door de verdediging van RKC te breken, maar kwam Dario van den Buijs niet voorbij. Fortuna had in de slotfase van de eerste helft moeite met een opportunistisch RKC. In korte tijd kregen Úmaro Embálo, Joaquín Navarro en Oguzhan Özyakup geel van scheidsrechter Joey Kooij, maar doelpunten vielen er voor rust niet.

Treffer RKC afgekeurd

Direct na de hervatting schoot Michiel Kramer de bal in het doel van Ivor Pandur, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Enkele minuten later voorkwam Shawn Adewoye dat Mats Seuntjens een voorzet van Burak Yilmaz in het doel kon schieten. Lutonda belette daarna dat Yilmaz een lage voorzet kon verzilveren.

Fortuna dringt aan

Fortuna drong aan en bezorgde de RKC-verdediging handenvol werk. Een schot van George Cox werd door doelman Vaessen weggestompt en Adewoye kopte een vrije trap van Yilmaz uit het doelgebied. Na een uur spelen voorkwam Pandur met zijn knieën dat Thierry Lutonda van dichtbij Fortuna op achterstand kwam. Het tempo nam af en RKC werd feller. Een steekpass van invaller Oukili werd weggetikt en Fortuna kwam goed weg toen Pandur een inzet van Patrick Vroegh met kunst en vliegwerk stopte.

Videoscheidsrechter

Beide ploegen probeerden in de slotminuten nog verandering in de stand te brengen. Burak Yilmaz kopte een vrije trap van Tunahan Tasci aan de rand van het strafschopgebied naast en RKC zorgde in blessuretijd in het strafschopgebied van Fortuna voor gevaar. In de slotseconden van de wedstrijd werd scheidsrechter Kooij naar de kant geroepen door de videoscheidsrechter vanwege een overtreding op Yilmaz in het strafschopgebied. Kooij bekeek de beelden en besloot geen strafschop toe te kennen. Daardoor eindigde het duel in een 0-0 gelijkspel.
Komende woensdag is de volgende wedstrijd van Fortuna. Dan speelt het in het bekertoernooi in Nijmegen tegen NEC. De wedstrijd is vanaf 21:00 uur te volgen op L1 Radio.