Kay Smits leidt handballers naar overwinning op België

Kay Smits was met twaalf treffers topscoorder in het duel met België © Orange Pictures
Met de uit Geleen afkomstige Kay Smits als uitblinker, hebben de Nederlandse handballers de eerste wedstrijd in de kwalificatie voor het EK van 2024 nipt gewonnen van België.
In de Maaspoort in Den Bosch won de ploeg van bondscoach Staffan Olsson mede door twaalf doelpunten van topscorer Smits met 25-24.

Belgen komen sterk terug

Mede door zes treffers van Smits had Oranje een comfortabele voorsprong bij de rust. De handballers gingen met 12-9 pauzeren. In de tweede helft raakten de handballers hun voorsprong kwijt (het werd 23-23), maar Smits hield niet op met scoren. Met zijn twaalfde treffer bracht hij zijn ploeg op 25-24 en dat bleek het winnende doelpunt. De uit Sittard afkomstige Ivar Stavast scoorde drie doelpunten voor Oranje.

Luc Steins er niet bij

De Nederlandse ploeg kon niet beschikken over Luc Steins. De 27-jarige Limburger, die voor de Franse topclub Paris Saint-Germain speelt, heeft een knieblessure opgelopen. Ook de uit Munstergeleen afkomstige Alec Smit was er vanwege een knieblessure niet bij.

Griekenland volgende tegenstander

De handballers treffen zondag Griekenland in de EK-kwalificatie. In de groep zit ook nog Kroatië. De nummers 1 en 2 van de acht poules en de vier beste nummers 3 plaatsen zich voor de Europese eindronde, waar 24 landen aan meedoen. Het Europees Kampioenschap vindt plaats van 10 tot en met 28 januari 2024 in Duitsland.