Bizarre wending: Verstappen pakt toch tweede wereldtitel

Max Verstappen viert zijn overwinning bovenop zijn bolide © Red Bull Content Pool
Consternatie alom op het circuit van Suzuka: Max Verstappen heeft toch zijn tweede wereldtitel in de Formule 1 veroverd, nadat hij aanvankelijk één punt tekort leek te komen.
De Limburger won de race, maar zag WK-concurrenten Charles Leclerc en Sergio Pérez als tweede en derde eindigden. Kort na de race werd Leclerc echter bestraft met een vijf seconden tijdstraf voor het afsnijden van de baan waardoor Pérez als tweede eindigde en Leclerc als derde.

Toch maximale punten

Door de regen en het langdurig stilleggen van de grand prix leek Verstappen niet genoeg punten te kunnen pakken, omdat de race langdurig werd stilgelegd. Wanneer niet de volledige raceafstand wordt afgelegd, worden er immers minder punten uitgereikt. De organisatie besloot, gebaseerd op een bepaling in het regelboek die dat mogelijk maakt, om toch het maximaal aantal punten uit te reiken. De FIA kan dat doen wanneer een race uitgesteld wordt, en vervolgens niet helemaal afgerond kan worden.

Verwarring

De verwarring was groot op Suzuka. Verstappen zelf dacht ook de titel nog niet binnen te hebben, aangezien ook hij niet uitging van volledige punten. Op de schermen rondom de ceremonie werd hij al als wereldkampioen aangewezen, maar lang weigerde de Limburger het feestje te vieren. Pas enkele minuten later waren hij en het Red Bull-team zeker van hun zaak.

Tweevoudig kampioen

Verstappen is nu tweevoudig Formule 1-wereldkampioen, nadat hij ook vorig jaar al de titel pakte. Toen deed hij dat in de allerlaatste ronde van de laatste grand prix van het seizoen. Nu heeft Verstappen het kampioenschap al binnen met nog vier races te gaan. Hij voegt zich in een mooi rijtje coureurs met twee wereldtitels: Alberto Ascari, Graham Hill, Jim Clark, Emerson Fittipaldi, Mika Hakkinen en Fernando Alonso.