Winst Verstappen in Japan nog niet genoeg voor wereldtitel

Max Verstappen op het circuit van Suzuka, Japan © Orange Pictures
Max Verstappen heeft een kletsnatte Grand Prix van Japan gewonnen. Doordat Charles Leclerc als tweede is geëindigd heeft de Limburger de tweede wereldtitel nog niet binnen.

Update

Door beslissingen van de wedstrijdleiding heeft Max Verstappen alsnog in Japan zijn tweede wereldtitel in de Formule 1 gegrepen. Charles Leclerc kreeg vijf seconden tijdstraf vanwege het voordeel halen uit het verlaten van de baan. Vervolgens werd besloten om, ondanks dat maar ongeveer de helft van race was verreden, het normale aantal punten toe te kennen voor de race. Daardoor was het verschil van Verstappen met Leclerc en Pérez groot genoeg, waardoor de Limburger zich tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1 mag noemen.

Rode vlag

De race zelf werd al na één ronde en diverse glijpartijen en crashes onderbroken. Verstappen had in die eerste ronde de leidende positie kunnen behouden. Door de rode vlag ging het hele veld ruim twee uur naar binnen. Na een rollende start bleef er uiteindelijk voldoende tijd over om een aanzienlijk deel van de race te rijden en punten te verdelen in Japan.

Bandenwissel

Met Verstappen en Charles Leclerc als de nummers één en twee van de race werd de wedstrijd hervat. Verstappen had een goede herstart en behield de leiding. De kop van het veld koos al vrij snel voor een bandenwissel: van regen naar intermediates.

Snelste raceronde

De rekenmeesters maakten overuren tijdens de race die slechts ruim 40 minuten duurde. De voorsprong van Verstappen groeide per ronde. Slechts de snelste raceronde, lange tijd op naam van Leclerc, ontbrak nog.

Minister van Defensie

Sergio Pérez, ploeggenoot van Verstappen, moest in eerste instantie op ruime afstand toezien hoe hij de Limburger niet direct kon helpen. De Mexicaan was en bleef derde, tot de banden van Leclerc te slecht werden. Verstappen liep weg bij de Monegask, Pérez kon dichterbij komen, maar ondanks ultieme pogingen in de slotronde lukte het de Mexicaan net niet om Leclerc te passeren. Al ging de Monegask nog wel van de baan af in een van de laatste bochten van het circuit. Verstappen was ondertussen met meer dan 20 seconden voorsprong gefinisht en bewees nog maar eens een uitstekende regenrijder te zijn.

Amerika

Over twee weken is de volgende race. Op 23 oktober rijden de coureurs de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin, Texas.