Ideale uitgangspositie Verstappen voor titeljacht in Japan

Max Verstappen op het circuit van Suzuka. © Red Bull Content Pool
Max Verstappen begint op pole position aan de Grand Prix van Japan, de race waarin hij zondagochtend beslag kan leggen op zijn tweede Formule 1-wereldtitel.
Achter de Limburger start Charles Leclerc in het tweede startvak, vóór de andere Ferrari-rijder, Carlos Sainz. Het verschil tussen Verstappen en Leclerc bedroeg slechts 0,010 seconde.

Incident

Het was voor Verstappen nog wel even afwachten of die pole position ook daadwerkelijk bleef staan. Tijdens het laatste deel van de kwalificatie hinderde hij - per ongeluk - Lando Norris. Verstappen bood tijdens de kwalificatie vanuit zijn bolide al zijn excuses aan Norris aan, maar moest zich na de kwalificatie melden bij de stewards.
"Mijn banden waren koud toen ik wilde accelereren", verklaarde Verstappen na afloop. "Lando moest me ontwijken, maar gelukkig ging het niet mis." Nadat Verstappen en Norris hun verhaal hadden gedaan bij de stewards, kreeg Verstappen geen penalty voor zijn manoeuvre. De Limburger heeft een reprimande gekregen en start dus gewoon vanaf pole position zondag.

Toon gezet

Wat betreft de rondetijden was het ook lange tijd spannend op Suzuka. De Red Bull- en Ferrari-coureurs gaven elkaar niet veel toe, maar Verstappen zette tijdens Q3 met een razendsnelle ronde de toon. Leclerc en Sainz kwamen héél dichtbij, maar legden het af tegen de Limburger in de Red Bull. Daar mocht Verstappen blij mee zijn, want zijn laatste ronde liep in de soep toen hij onderweg een onderdeel van zijn bolide verloor.

Wegen naar de wereldtitel

Verstappen weet dat dit weekend meerdere wegen naar de titel leiden; wanneer hij in de race minimaal zes punten meer pakt dan Sergio Perez en acht meer dan Charles Leclerc, is hij definitief kampioen. Dat bekent onder meer dat in het geval dat Verstappen de race wint én de snelste raceronde rijdt, hij verzekerd is van het kampioenschap.

De Vries

Zaterdag werd ook duidelijk dat Verstappen volgend jaar Nederlands gezelschap krijgt in de F1. Nyck de Vries is in 2023 één van de twee rijders bij het AlphaTauri-team, het zusterteam van de Red Bull Racing-equipe van Verstappen.

Live

De Grand Prix van Japan begint zondag om 07:00 uur Nederlandse tijd. De race is dan live te volgen via L1 Radio en het liveblog op 1Limburg. Mocht Verstappen in Suzuka wereldkampioen worden, dan zendt L1 om 15:30 uur een extra show van het autosportprogramma Pitlane uit.
Bekijk de uitgebreide voorbeschouwing in L1's autosportprogramma Pitlane: