BAL-coach Radenko Varagic aan het roer Oranje-basketballers

Radenko Varagic © Orange Pictures
Radenko Varagic, hoofdcoach van Basketbal Academie Limburg, is door de Nederlandse Basketball Bond aangesteld als interim-coach van het nationale mannenteam.
Radenko zal in november met het Nederlandse team twee WK-kwalificatiewedstrijden spelen. Op 11 november wordt er in het Topsportcentrum Almere gespeeld tegen Oekraïne en op 14 november wordt er uit gespeeld tegen Spanje.

Vereerd

Radenko Varagic zelf voelt zich vereerd met de aanstelling: "Sinds vorig jaar ben ik officieel Nederlander. Ik ben er trots op dat de NBB mij gevraagd heeft om de komende twee windows bondscoach te worden. In overleg met de bond zullen we het team in de volgende twee vensters verjongen, met als doel nieuwe namen te krijgen voor de volgende kwalificatietoernooien."

Toewijding

"Hoewel de kans op plaatsing voor het WK zeer klein is, zijn de windows heel belangrijk als voorbereiding voor de EK-kwalificatiewindows die daarna volgen", zegt de nieuwe coach. "Ik ga mijn best doen om de Orange Lions te helpen met mijn kennis en ervaring. Ik hoop dat we met teamwork, een serieuze aanpak en toewijding kunnen beginnen met het bouwen van een pad waardoor het Nederlandse basketbal herkenbaar en representatief wordt in het internationale basketbal."

Acht jaar al in Weert

De in Servië geboren Varagic kwam in 2014 naar Nederland waar hij aan de slag ging in Weert. Bij de club is hij sindsdien verantwoordelijk voor de talentenopleiding en tevens hoofdcoach van het eerste mannenteam van Basketbal Academie Limburg dat uitkomt in de BNXT League. Met BAL won Varagic in 2021 de Basketball Cup, de nationale beker bij de mannen.