Hamilton: Straf voor teams die te veel uitgeven noodzakelijk

Max Verstappen tijdens de kwalificatie in Singapore © Red Bull Content Pool
Lewis Hamilton vindt dat teams die het budgetplafond in de Formule 1 overschrijden, gestraft moeten worden.
Volgens nog onbevestigde berichten zouden twee renstallen afgelopen jaar meer hebben uitgegeven dan de maximaal toegestane 145 miljoen dollar voor de bouw en ontwikkeling van hun raceauto's. Bij Red Bull, het team van wereldkampioen Max Verstappen, zou zelfs sprake zijn van een forse overschrijding.

Voor transparantie

"Ik denk dat het absoluut noodzakelijk is voor de transparantie om te straffen", zegt zevenvoudig wereldkampioen Hamilton, die afgelopen seizoen in de strijd om de wereldtitel in de laatste ronde van de laatste race werd afgetroefd door Verstappen. De 37-jarige Brit benadrukt dat hij niet weet of teams daadwerkelijk de regels hebben overtreden. "Ik ben blij dat ons team in ieder geval erg streng is. Het zou slecht zijn voor de sport als er geen actie wordt ondernomen als er wel sprake is van een overtreding."

Belangrijke regel

Zijn teambaas bij Mercedes, Toto Wolff, had zich eerder al uitgelaten over de kwestie. "Dat kostenplafond is een van de belangrijkste regels die is ingevoerd om een eerlijker speelveld te creëren. Het is van groot belang dat deze regels worden nageleefd", aldus Wolff.
Teambaas Christian Horner van Red Bull noemde de aantijgingen "lasterlijk".

Boete of puntaftrek

Op overtredingen van de financiële regels staan sancties, die in zwaarte variëren van een boete of puntenaftrek tot in het ergste geval uitsluiting van de Formule 1. De internationale autosportfederatie FIA zou de resultaten van een onderzoek deze week naar buiten brengen, maar dat is verplaatst naar maandag. "Ik had eigenlijk verwacht dat de resultaten woensdag al kwamen. Ik hoop maar dat het vertraagd is omdat ze de zaak erg serieus nemen", aldus Hamilton.

Compenseren

Volgens George Russell, de teamgenoot van Hamilton, zou Mercedes "meer hebben gepresteerd als het meer geld te besteden had". Volgens hem moeten teams die meer hebben uitgegeven dat een seizoen later compenseren. "En waarschijnlijk iets meer als straf", aldus de Brit.
Russell wacht de resultaten af alvorens hij zich waagt aan verwijtende uitspraken. "Je moet een zekere mate van vertrouwen hebben, anders schudt het alles op wat in de racewereld bestaat", aldus Russell. "We willen eerlijk behandeld worden als we tegen anderen racen. We willen kunnen vertrouwen op de regels."

Grand Prix van Japan

Dit weekend wordt de Grote Prijs van Japan verreden. Verstappen kan in Suzuka zijn tweede wereldtitel veroveren. De Limburger wilde zich donderdag niet uitlaten over de budgetkwestie. "Ik houd me niet bezig met dit soort zaken. Ik laat het aan de teams over om dat uit te zoeken."