Leerzaam seizoen voor wielertalent Lars Rouffaer

Lars Rouffaer in actie tijdens een afdaling. © Orange Pictures
Wielrenner Lars Rouffaer heeft zijn eerste seizoen bij bij Allinq Continental Cycling Team er bijna op zitten.
Een jaar waarin de 18-jarige Sibbenaar vooral zijn kwaliteiten als wielrenner heeft proberen te ontdekken.

Ontdekkingstocht

Hij is vooral op zoek geweest naar zijn eien specialiteit. En dat is geen gemakkelijke opgave. De eerstejaars belofte beheerst meerdere facetten van het wegwielrennen. Hij kan een behoorlijke sprint rijden, maar kan ook bergop lange tijd met de besten mee.

Leergierig

Bij zijn ploeg Allinq Continental Cycling Team zijn ze zeer tevreden over de ontdekkingstocht die Rouffaer de afgelopen maanden heeft gemaakt. "Lars is een hele leuke leergierige jongen om mee te werken. Hij wil echt het uiterste uit zichzelf halen", legt ploegleider Marc Zonnebelt uit.

Ronde van Griekenland

Tijdens de Ronde van Griekenland, de eerste grote etappekoers voor Rouffaer, beleeft hij een hachelijk moment. Op het einde van de vierde etappe sprint Rouffaer mee voor de overwinning. Enkele meters voor de streep tuimelen een flink aantal renners over elkaar heen, waaronder ook de jonge Sibbenaar.

Mentale overwinning

"Tijdens die valpartij had ik een engeltje op mijn schouder, het zag er heel heftig uit maar uiteindelijk heb ik er niets ernstigs aan over gehouden", zegt hij nog altijd met schrik in zijn stem. Na intensieve gesprekken met de ploegleiding stapt hij een dag later weer op de fiets voor de volgende etappe. Met het weer opstappen maakt de talentvolle renner een enorme mentale overwinning op zichzelf. Daar is hij nog altijd trots op.

Toekomstige rittenkaper

De ploegleiding beseft dat ze met Rouffaer een potentiele rittenkaper in hun gelederen hebben. Goed positioneren in een sprint is dan ook één van de aandachtspunten. Het zegegebaar maken zat er dit seizoen nog niet in, al was hij met een tweede en derde plaats in de Baltic Chain Tour dicht bij. In eigen provincie liet hij ook al zijn neus vooraan zien. Na bijna 200 kilometer snelde hij tijdens de Ronde van Limburg naar een vijfde plek.

Geen vergelijk

Ook volgend seizoen staat de talentvolle Limburger nog onder contract bij de ploeg van Zonnebelt. Als jeugdrenner heeft Rouffaer de fijne kneepjes van het wielrennen van zijn trainer Ad Wijnands geleerd. Nadien heeft de renner van wielervereniging Bergklimmers nog een jaar bij het team van oud-profwielrenner Rob Ruijgh gereden. Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap in Australië heeft Rouffaer met plezier naar de verrichtingen van de nieuwe wereldkampioen Remco Evenepoel gekeken. "De stijl van Remco staat mij heel erg aan. Het tijdrijden vind ik ook iets heel specifieks en dat kan hij ook heel erg goed." Toch wil hij zich op dit moment niet vergelijken met andere renners: "Ik ben gewoon Lars Rouffaer uit Sibbe."