Nog geen titel voor Verstappen na zevende plek in Singapore

Max Verstappen op het natte asfalt in Singapore. © Red Bull Content Pool
Max Verstappen heeft zijn eerste matchpoint voor de Formule 1-wereldtitel nog niet weten te verzilveren. In de Grand Prix van Singapore werd hij zevende.
In een race met een rommelig verloop kon Verstappen zich nooit in de strijd om de winst - en dus een mogelijke voortijdige garantie op de wereldtitel - mengen. Sergio Perez won, vóór Charles Leclerc. Volgende week, in de Grand Prix van Japan, krijgt Verstappen de volgende kans om het kampioenschap te beslissen. Mocht hij die race winnen en Leclerc en Perez halen beiden het podium niet, dan is de titel een feit.

Regenval

Verstappen begon op P8, nadat hij in de kwalificatie te weinig brandstof aan boord bleek te hebben om een razendsnelle ronde af te maken. Even leken Verstappen en co helemaal niet van start te gaan, toen vanwege hevige regenval het begin van de race met een uur werd uitgesteld.

Moeizame start

Onder verraderlijke omstandigheden werd de wedstrijd dan toch gestart. Verstappen kwam moeizaam uit zijn startvak en verloor direct meerdere posities. Hij moest alle zeilen bijzetten om aanrijdingen te voorkomen en slaagde daarin, maar kon dus niet direct een opmars inzetten. Vooraan nam teamgenoot Sergio Perez razendsnel de leiding over van Charles Leclerc.
De condities waren zeer lastig in Singapore. © Red Bull Content Pool

Stuk

Langzaam maar zeker schoof Verstappen enkele plekken op, al kon hij niet dezelfde rondetijden rijden als de coureurs aan de voorkant van het veld. Door een safetycarsituatie schoof het veld weer in elkaar en na de herstart won Verstappen direct twee posities, om P7 in te nemen. Daarna beet hij zich stuk op Fernando Alonso, totdat de bolide van de Spanjaard stuk ging. Lewis Hamilton verremde zich bovendien, waardoor Verstappen halverwege de race op P5 reed.

Herstart

Na een rits virtual safety cars gehad te hebben kwam ook de 'echte' safety car op de baan na een crash van Yuki Tsunoda, net nadat iedereen de droogweerbanden onder de auto had laten schroeven. De slagvolgorde voor de herstart was als volgt: Perez aan kop, voor de Ferrari-rijders Leclerc en Sainz, Norris op de vierde positie en Verstappen op de vijfde.
Het zat Verstappen niet mee in het Verre Oosten. © Red Bull Content Pool

Banden kapot

Verstappen had de top weer in het vizier, maar zag die top ook weer als sneeuw voor de zon verdwijnen: een inhaalpoging op Norris mislukte jammerlijk, waardoor de Limburger zijn banden aan gort hielp en meerdere plekken verspeelde. Een extra bandenwissel was noodzakelijk, waardoor de Red Bull-coureur helemaal achteraan het veld belandde.

In de punten

Daarna won hij nog wel meerdere posities en wist hij zich 'in de punten' te rijden: de zevende plek bleek het eindstation. Vooraan bezweek Perez niet onder de druk van Leclerc. Sainz werd derde.

Wereldtitel

Verstappen had in Singapore kampioen kunnen worden wanneer hij de race zou winnen en tegelijkertijd Perez buiten de podiumplekken zou finishen én Leclerc amper punten zou pakken. Nu moet Verstappen minimaal tot volgende week - de Grand Prix van Japan - wachten om zich tot kampioen te kronen. Zijn voorsprong op Leclerc en Perez is dusdanig groot dat het kampioenschap de Limburger eigenlijk niet meer kan ontgaan.