Verstappen breekt razendsnelle ronde af en start op P8

Max Verstappen raast door de straten van Singapore. © Orange Pictures
Max Verstappen leek zich in een ideale uitgangspositie voor de Grand Prix van Singapore te manoeuvreren, maar brak in de kwalificatiesessie zijn razendsnelle ronde in extremis af.
Op het allerlaatste moment stuurde hij zijn bolide de pitsstraat in, terwijl iedereen ervan overtuigd was dat hij de snelste tijd ging klokken. Hij reed immers virtueel bijna een seconde onder de snelste tijd op dat moment. Verstappen kan dit weekend beslag leggen op zijn tweede wereldtitel.

Team bepaalt

Hoe verder de sessie vorderde, hoe meer grip de coureurs wisten te vinden. Daardoor bleef het tot de allerlaatste minuut spannend. Verstappen mocht als allerlaatste zijn ronde afmaken, maar brak die ronde op aanwijzing van zijn team af. Red Bull constateerde dat hij waarschijnlijk te weinig brandstof aan boord had om aan de reglementen te voldoen.

Onbegrip

Red Bull wilde aanvankelijk niet zeggen waarom Verstappen zijn ronde niet mocht afmaken. Het leidde tot veel onbegrip, vooral bij Verstappen zelf. Pas na de race bevestigde het team dat het benzinepeil de reden was.

Misrekening

"Een misrekening van onze kant", zo zei teambaas Christian Horner voor de camera van Viaplay. "We hadden voor vijf rondes benzine in de auto gegooid, terwijl Max door zijn positie nog een extra ronde zou kunnen rijden." Het was dan ook een moeilijk besluit voor het team. "De moeilijkste die je je kunt bedenken. Maar het risico was dat we in de pitsstraat zouden moeten starten." Dat is immers mogelijk de straf wanneer het benzinemonster niet aan de eisen voldoet.

Achtste

Het gevolg is dat Verstappen de race op het stratencircuit als achtste van start gaat. Charles Leclerc (Ferrari) begint op pole position, vóór Sergio Perez (Red Bull) en Lewis Hamilton (Mercedes).

Scenario

Verstappen kan zondag al de wereldtitel grijpen, maar die kans is niet al te groot. Verstappen moet dan zelf de grand prix winnen en is daarnaast afhankelijk van een minder resultaat van zowel Leclerc als Perez. Wanneer we een eventueel bonuspunt voor een snelste ronde niet meerekenen, is Verstappen zondag kampioen wanneer Leclerc maximaal negende wordt en Perez maximaal vierde.
"We hebben het voor onszelf moeilijker gemaakt", vond ook Horner. "Maar Perez staat wel op de tweede plaats. En het is een lange race", aldus de Red Bull-teambaas.

Live

De Grand Prix van Singapore begint zondag om 14:00 uur Nederlandse tijd. De race is dan live te volgen via L1 Radio en het liveblog op 1Limburg.
Bekijk de uitgebreide voorbeschouwing op de Grand Prix van Singapore in L1's autosportprogramma Pitlane: