Volgend seizoen zes sprintraces in Formule 1

Vrije training voor de GP van Hongarije © Red Bull Content Pool
De Formule 1 heeft voor volgend seizoen naast 24 reguliere grands prix ook zes sprintraces op het programma staan.
De internationale autosportfederatie FIA heeft toestemming gegeven om het aantal sprintraces in de koningsklasse uit te breiden van drie naar zes. De Formule 1-teams waren eerder al akkoord gegaan. Vorig seizoen werden voor het eerst drie sprintraces gehouden, dit jaar gebeurt dat ook bij drie grands prix.

Startvolgorde

De sprintraces vinden altijd op de zaterdag in een raceweekeinde plaats en de uitslag bepaalt de startvolgorde voor de hoofdrace op zondag. Dit seizoen krijgt de top 8 van de sprintrace punten voor het WK-klassement, vorig jaar was dat nog de top 3. De winnaar mag 8 punten bijschrijven.

Verstappen

Max Verstappen won dit seizoen de sprintraces in Emilia-Romagna en Oostenrijk. De laatste sprintrace vindt op 12 november plaats, bij de voorlaatste GP van het seizoen in Brazilië. Verstappen koerst in hoog tempo af op zijn tweede wereldtitel in de Formule 1. De Limburger kan zelfs komend weekeinde in Singapore al wereldkampioen worden, maar hij is dan wel afhankelijk van anderen.

Zandvoort

Het is nog niet bekend bij welke GP's de zes sprintraces in 2023 worden gehouden. De FIA publiceerde vorige week de kalender voor volgend jaar, waarop 24 races staan. De Dutch GP op Zandvoort is op 27 augustus de eerste na de zomerstop. De organisatie van de Nederlandse GP had eerder al laten doorschemeren wel iets te zien in een sprintrace op het duincircuit.

Vrijdag

"Met zes sprintraces in 2023 bouwen we door op het succes van dit nieuwe format", zegt directeur Stefano Domenicali van de Formule 1. Bij de GP's met een sprintrace vervalt één training. De coureurs hebben dan op de vrijdag al de kwalificatie voor de sprintrace van de dag erna op het programma staan.
"De sprintraces zorgen ervoor dat de coureurs al op vrijdag iets hebben om voor te strijden", aldus Domenicali. "Het leidt ook tot meer drama en opwinding gedurende een raceweekeinde. De fans, teams, promotors en partners zijn allemaal erg positief. Dit format zorgt voor een nieuwe dimensie in de Formule 1."