Oranje worstelt zich voorbij Belgen in laatste test voor WK

De spelers van het Nederlands Elftal vieren de 1-0 tegen België. © Orange Pictures
Met keeper Mark Flekken uit Bocholtz 90 minuten op de bank heeft het Nederlands Elftal het Nations League-duel tegen België met 1-0 gewonnen.
Aanvoerder Virgil van Dijk scoorde de enige treffer in de Johan Cruijff ArenA. Door de overwinning plaatst Oranje zich voor de 'Final Four' van de UEFA Nations League, die in de zomer van 2023 op het programma staan. Het duel was echter vooral de laatste test voor het WK voetbal in november.

Pasveer kandideert zichzelf

Donderdag had Nederland al Polen met 0-2 van zich afgeschud. Flekken kreeg zowel in Warschau als in Amsterdam geen speeltijd: bondscoach Louis van Gaal wilde de debuterende Remko Pasveer (Ajax) aan het werk zien. Pasveer liet in beide duels een overwegend positieve indruk achter en heeft zichzelf zodoende ook gekandideerd voor een plekje in de WK-selectie.

Nog geen keuze

Van Gaal gaf voorafgaand aan de wedstrijd aan dat hij Pasveer niet opstelde, omdat hij hem op dit moment als eerste keus ziet. De bondscoach liet weten dat hij nog geen definitieve voorkeur voor een eerste keeper heeft en onder meer ook kijkt naar de prestaties van de keepers bij hun clubs, totdat het WK midden november begint. Flekken mag dus nog hopen op een belangrijke rol, net als Pasveer, de ervaren Jasper Cillessen en de nu niet opgeroepen Justin Bijlow.

Kopbal

Nederland miste tegen België meerdere belangrijke spelers door blessures en dat kwam het spelpeil van Oranje niet ten goede. Desondanks was de thuisploeg voetballend lange tijd tot meer in staat dan België, dat uiteindelijk wel tot meer scoringskansen kwam. Toch was het Nederland dat de ban brak, en dan captain Van Dijk in het bijzonder. Twintig minuten voor tijd ontworstelde hij zich van zijn tegenstanders bij een corner en knikte hij de 1-0 voorbij Thibaut Courtois.
De rake kopbal van Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk. © Orange Pictures

Finaleronde

België kwam in blessuretijd nog héél dicht bij de gelijkmaker, maar Dodi Lukebakio teisterde slechts het aluminium met zijn omhaal. Daardoor waren de zege en de groepswinst in de Nations League voor Nederland een feit. Oranje wacht in de zomer van 2023 in eigen land een finaleronde met de andere poulewinnaars in de hoogste Nations League-divisie.

WK

Daarvóór staat echter het allerbelangrijkste toernooi op het programma: het WK, in Qatar. Dat begint voor Nederland op 21 november met een pouleduel tegen Senegal. Enkele weken eerder hoort Freiburg-keeper Flekken of hij het tot de definitieve selectie geschopt heeft. Er staan tussendoor geen oefeninterlands meer op de rol.