Wout Poels finisht in achterhoede in WK-wegwedstrijd

Het peloton tijdens de wegwedstrijd © Orange Pictures
Wielrenner Wout Poels is op het wereldkampioenschap wielrennen in Australië niet in de buurt kunnen komen van de medailles.
In Wollongong eindigde de renner uit Blitterswijck als 81ste op ruim acht minuten van de Belgische wereldkampioen Remco Evenepoel.

Omvangrijke groep

Poels was met name in de eerste uren van de koers voorin te zien. De Franse ploeg besloot al vroeg in de wedstrijd om koers te maken. Daardoor ontstond er een groep van 25 renners met onder meer Romain Bardet, Wout van Aert, Bauke Mollema én Wout Poels. De groep reed enige tijd tussen de kopgroep en de rest van het peloton, maar werd uiteindelijk gegrepen. Daarna was Poels niet meer van voren te zien en speelde hij geen rol van betekenis meer in de wedstrijd. Ook de rest van de Nederlandse ploeg reed achter de feiten aan, zo beaamde ook bondscoach Koos Moerenhout na afloop. De beste Nederlander werd uiteindelijk Bauke Mollema op de 25ste plaats.

Mathieu van der Poel

Al zal de wegwedstrijd bij de mannen vanuit Nederlands oogpunt vooral worden herinnerd door een incident rondom Mathieu van der Poel. Hij werd aan de vooravond van de wegwedstrijd gearresteerd door de Australische politie omdat hij in zijn hotel in Sydney twee meisjes zou hebben aangevallen. Van der Poel ontkende dat vlak voor de start. De tieners van 13 en 14 jaar zouden volgens de Nederlandse kopman flinke lawaaioverlast hebben veroorzaakt in hotel. Daarop ging Van der Poel verhaal halen, maar zou hij de meisjes niet hebben aangevallen. Van der Poel werd uiteindelijk meegenomen door de politie om een verklaring af te leggen op het politiebureau.
Van der Poel informeerde zijn teamgenoten vlak voor de start over het incident. Nadat hij amper had geslapen stapte hij al na 30 kilometer af in de wegwedstrijd.

Cauberg

De wereldtitel werd uiteindelijk veroverd door Remco Evenepoel. De Belg maakte zijn favorietenrol waar met een solo van meer dan 25 kilometer. Het is de eerste Belgische wereldtitel sinds Philippe Gilbert in 2012. Hij won toen in Vilt na een aanval op de Cauberg. Het zilver in Australië ging naar de Fransman Christophe Laporte en het brons was voor de Australische thuisrijder Michael Matthews.