Oranje rekent in voorlaatste test voor WK af met Polen

Cody Gakpo en Denzel Dumfries vieren de 0-1 van Nederland in Warschau. © Orange Pictures
Het Nederlands voetbalelftal heeft donderdagavond in Warschau een verdiende 0-2 overwinning geboekt op Polen.
Doelman Mark Flekken uit Bocholtz bleef in het Nations League-duel 90 minuten op de bank, net als de door velen verwachte eerste keeper Jasper Cillessen.

Verrassingen

Bondscoach Louis van Gaal koos onder de lat ietwat verrassend voor de 38-jarige Remko Pasveer, die daarmee zijn sterke prestaties bij Ajax beloond zag worden met een Ajax-debuut. Verder stelde Van Gaal met Teun Koopmeiners en Cody Gakpo twee andere opvallende namen op in een team dat verder uit spelers bestond die op het WK in november zeker lijken van een basisplaats.

Knappe goals

Nederland legde in de openingsfase twee uitstekende aanvallen op de mat, waarvan er één door Gakpo werd bekroond met de 0-1. Oranje was de betere ploeg, maar de 0-2 hing lang niet in de lucht. Juist toen Polen iets meer de aanval begon te kiezen, schoot Steven Bergwijn na een knappe combinatie met invaller Vincent Janssen de 0-2 binnen. De zege kwam daarna niet meer in gevaar. Tegenvaller was het geblesseerd uitvallen van Koopmeiners én Memphis Depay.

Generale repetitie

Oranje is door de winst zo goed als zeker van plaatsing voor de finaleronde van de Nations League. Zondag zou in de Johan Cruijff ArenA tegen België zelfs een 0-3 nederlaag daarvoor volstaan. Het duel tegen de Belgen is de generale repetitie voor het wereldkampioenschap, dat voor Nederland op 21 november begint met de eerste poulewedstrijd tegen Senegal.

Concurrentie

Van Gaal liet al doorschemeren dat hij tegen België nog een aantal andere spelers gaat opstellen ten opzichte van het duel tegen Polen. Of dat ook voor Flekken geldt, is sterk de vraag. Na het bescheiden maar tevens foutloze optreden van Pasveer in Polen, en de wetenschap dat Cillessen veel meer ervaring in Oranje heeft, is voor de doelman van Freiburg duidelijk dat de concurrentie meer dan moordend is.