Triatlete Schoens stapt over naar wielren-profcarrière

Quinty Schoens na afloop van de etappe. © L1
Quinty Schoens zet per direct een punt achter haar triathlon- en hardloopcarrière, en gaat aan de slag als fulltime wielrenster.
"Onder andere door de Tour de France afgelopen juli heb ik daar ook mijn plezier in gevonden", zegt Schoens op Facebook over haar keuze, die mede ingegeven is door fysieke klachten.

Grotere schade voorkomen

De uit Stein afkomstige Schoens was sinds haar veertiende triatlete. Ondanks veelbelovende resultaten kreeg ze ook met veel tegenslag te maken, zoals astma, een eierstokafwijking en een zware enkelblessure. Die enkelkwetsuur liep Schoens in juni op. "Na intensief overleg met specialisten is de keuze gemaakt om acuut te moeten stoppen met triathlon én hardlopen om grotere schade te voorkomen voor mijn verdere volwassen leven", zo licht ze toe.

Limiet

Die keuze doet Schoens 'enorm veel pijn'. "Triathlon was tot nu mijn leven en ik wilde dit graag nog verder uitbouwen, maar lichamelijk is dit mijn limiet", concludeert Schoens, die zegt dat ze ook nu nog moeite heeft die beslissing te accepteren. Als triatlete nam ze deel aan grote wedstrijden op WTS-, World Cup- en European Cup-niveau en was ze reserve voor de Olympische Spelen in Tokio.

Tour

Afgelopen zomer reed Schoens voor Parkhotel Valkenburg als wielrenster haar eerste grote ronde: de Tour de France Femmes. Ze had ogenschijnlijk weinig moeite met de etappes en reed zich op de laatste dag nog in de kijker door geletruidrager Annemiek van Vleuten terug te brengen naar het peloton na een fietswissel. Debutante Schoens eindigde in het algemeen klassement op een verdienstelijke 56ste plaats.

Ervaringen

Ze heeft zin in haar fulltime wieleravontuur. "Ik kijk vol goede moed uit naar mijn nieuwe carrière waarin ik mij volledig zal kunnen geven. Dit met al mijn ervaringen op zak, in mijn nog jonge leven als topsporter."