Van Gaal legt voor Flekken nog meer lading op Polen-uit

Mark Flekken bij zijn Oranje-debuut. © Orange Pictures
Bondscoach Louis van Gaal gaat donderdag tegen Polen zo goed als zeker met het basiselftal spelen dat hij ook voor ogen heeft voor het WK voetbal in november.
Hij ziet de wedstrijd in Warschau, het voorlaatste Oranje-duel voor het WK in november, als een 'echte test' voor met name de defensie. Mocht doelman Mark Flekken een kans krijgen om zich te bewijzen, dan is het duidelijk dat een topprestatie een absolute must is om zicht te houden op speeltijd op het WK.

'Misschien wil ik twee keepers zien'

Van Gaal wilde vrijdagavond tijdens de persconferentie nog niet zeggen welke keeper bij Oranje start. Daarnaast wilde hij niet kwijt of de keeper die donderdag speelt, ook zijn beoogde basisdoelman voor het WK is: een scenario dat wel aannemelijk is. "Het zou kunnen", aldus Van Gaal. "Het ligt ook aan de prestatie op het veld; wat de keeper levert. Als hij levert, zou het kunnen dat hij twee keer speelt. Maar misschien wil ik wel twee keepers zien."

Underdog

Daarmee wekt de bondscoach de indruk dat de strijd voor het plekje onder de lat nog niet beslist is, en dat hij mogelijk pas na de wedstrijd tegen België (zondagavond, in Amsterdam) een definitieve voorkeur heeft. NEC-keeper Jasper Cillessen lijkt de beste papieren te hebben, gezien zijn eerdere prestaties in Oranje. Bocholtzenaar Flekken (Freiburg) is de underdog, maar wel een underdog die mede ook om zijn voetballend kwaliteiten behoorlijk in de smaak valt bij Van Gaal.
Flekken zei dinsdag voor de camera van L1 al te weten of hij wel of niet gaat spelen tegen Polen of België. "Maar de bondscoach moet zelf maar vertellen welke plannen hij heeft, dat is niet aan mij", aldus de keeper, die niet de indruk wekte een teleurstellende boodschap te hebben gekregen.

Teveel tegendoelpunten

Tegen Polen moet Oranje, ongeacht met welke keeper onder de lat, in defensief opzicht iets gaan laten zien, vindt Van Gaal. "In de wedstrijden die we onder mijn leiding gespeeld hebben, hebben we teveel tegendoelpunten geïncasseerd", zegt de bondscoach. "We spelen met drie man achterop, maar de rest moet ook druk op de bal geven."

Beste spits

De spits van Polen maakt dit duel volgens Van Gaal een perfect meetmoment hoe ver Oranje is. Want, zo stelt de bondscoach, er is geen betere centrumaanvaller dan Robert Lewandowski. "Hij is de beste spits van de wereld", zo omschrijft hij de spits van FC Barcelona. "Het is een goede test om tegen zo'n goede spits te mogen spelen."

'Die gaan spelen op het WK'

En dus gaat Van Gaal een team opstellen dat zomaar eens ook in de eerste WK-wedstrijd, op 21 november tegen Senegal, op het veld zou kunnen staan. "Je gaat waarschijnlijk de spelers zien van wie ik denk dat ze gaan spelen op het WK. Een aantal van hen zal die plek nog moeten verdienen." De bondscoach wil daarmee benadrukken ook de prestaties bij hun clubs in de komende weken zwaar wegen. "Je bent in vorm of je bent niet in vorm. Dat is een belangrijk punt."
Mark Flekken pareert een Deens schot tijdens een oefeninterland in de Johan Cruijff ArenA. © Orange Pictures

Garanties

Een handvol spelers kan behoorlijk zeker van hun zaak zijn, geeft Van Gaal toe. "Er zijn een aantal spelers die wel een garantie hebben, die altijd hebben geleverd onder mijn leiding." Hij noemt geen namen, maar het laat zich raden dat het om sterkhouders als Frenkie de Jong, Memphis Depay en Daley Blind gaat. Voor Flekken valt te hopen dat Cillessen niet eenzelfde status geniet.

Geen Krul

Duidelijk is dat Tim Krul in ieder geval geen concurrent van Flekken is. De doelman van Norwich City paste voor een (bij)rol in de Oranje-selectie. "Hij heeft afgezegd voor de penaltytests", zegt Van Gaal. "De consequentie van het afzeggen is dat er hoe dan ook geen toekomst voor hem is, en dat hij niet bij de WK-selectie zit."

Onderbouwing

Over de inhoud van de penaltytests, waar Flekken ook aan onderworpen werd, zei Van Gaal niet al te veel. "Onder meer de reactietijd wordt getest. En ook de reach (reikwijdte, red.) en de lengte van de keepers zijn opgenomen." Die lengte is niet cruciaal. "De vraag is wat je met je lichaam kan doen. Ik wil een wetenschappelijke onderbouwing van wat ik eigenlijk al weet. En we kunnen dingen wel of niet gaan gebruiken, dat is aan mij." Van Gaal moet nog een rapportage krijgen.

Laatste twee voor WK

Nederland speelt in het kader van de Nations League donderdag in Warschau tegen Polen, en zondag in Amsterdam tegen België. Het zijn tevens de laatste twee duels die Oranje speelt voordat de ploeg in november in actie komt op het WK voetbal.