'Als je een bal stopt, ben je niet direct een goede keeper'

Louis van Gaal tijdens de persconferentie © Orange Pictures
Doelman Mark Flekken uit Bocholtz mag de komende week bij het Nederlands elftal bewijzen hoe goed hij is in het stoppen van strafschoppen. Bondscoach Louis van Gaal gaf in zijn persconferentie aan dat er de komende week wordt geoefend op het stoppen van penalty's.
Daarvoor roept de bondscoach onder meer de hulp in van een wetenschapper. Van Gaal reageerde in zijn persconferentie verder verrassend op de discussie die is ontstaan rondom zijn keeperskeuzes.

Peter Murphy

Het Nederlands elftal krijgt de komende week hulp van wetenschapper en oud-volleybalbondscoach Peter Murphy. Hij heeft namelijk bestudeerd hoe het Nederlands elftal bij een mogelijke penaltyreeks op het WK, later dit jaar in Qatar, als winnaar uit de bus kan komen. "Hij gaat testen doen met de spelers en hij gaat ook met de spelers praten hoe je tegenstanders in verlegenheid kan brengen", zegt Van Gaal over de komst van Murphy. "Dat gaat gebeuren in twee of drie trainingssessies." Daar zijn ook de niet opgeroepen Justin Bijlow en Kjell Scherpen bij aanwezig. Van Gaal wil waarschijnlijk op deze manier ook een mogelijke penaltykiller ontdekken voor het WK.

Krul

Op het WK in 2014 verraste Van Gaal door in de kwartfinale tegen Costa Rica vlak voor het einde van de verlenging Jasper Cillessen te wisselen voor Tim Krul. Krul stopte vervolgens twee strafschoppen en bezorgde Oranje mede daardoor een plek in de halve finale. Nu wil Van Gaal niet enkel op gevoel beslissen, maar ook op basis van de wetenschap en statistieken.

Flekken

Waar Flekken zoals verwacht weer onderdeel uitmaakt van de selectie van het Nederlands elftal, trof de Limburger maandag geen Justin Bijlow in Zeist. Van Gaal is verbaasd over de discussie die is ontstaan nadat hij Bijlow passeerde. "Wij kijken naar alle teamfuncties. Als je een bal stopt, ben je niet direct een goede keeper. Er zijn meer teamfuncties en dan vergelijken we de keepers en nodigen we ze uit", verklaart Van Gaal het passeren van Bijlow. Naast Flekken en Cillessen zijn er ook twee nieuwe keepers geselecteerd: Remko Pasveer en Andries Noppert. "Ik wil spelers leren kennen, zodat ik niet in november een speler uitnodig die ik nog niet heb gecoacht."
Van Gaal benadrukte verderop in de persconferentie dat Justin Bijlow nog niet helemaal kansloos is voor een plek in de WK-selectie. "Maar hij moet leveren", voegde de bondscoach eraan toe.

Nations League

Het Nederlands elftal speelt komende week twee duels in de Nations League. De duels tegen Polen (donderdag) en België (zondag) zijn tevens de laatste wedstrijden in aanloop naar het WK voetbal. Voor Oranje begint het WK op 21 november tegen Senegal.