Sterkste vrouwen van Limburg doen gooi naar nationale titel

Femke Huisman en Anke Bork-Senster © L1 (Riël Linssen)
De 'Sterkste vrouw van Nederland' komt misschien wel uit Limburg. Drie van de dertien finalisten die zondag 25 september strijden om die titel, komen namelijk uit onze provincie.
De drie Limburgse finalisten zijn Kelly Fransen en Anke Bork-Senster uit Landgraaf en Femke Huisman uit Ohé en Laak. Met de twee laatstgenoemden maakten we vlak voor de finale kennis in Merkelbeek. In de fitnessruimte van voormalig sterkste man van Nederland Alex Moonen.

Debuut

De 28-jarige Femke Huisman en de 37-jarige Anke Bork-Senster bereiden zich onder leiding van de drievoudig Sterkste Man voor op de finale in het Brabantse Best. Huisman maakt zondag haar debuut, voor Borsk-Senster wordt het de derde keer dat ze deelneemt aan het NK. "Dankzij Anke sta ik zondag in de finale. Twee jaar geleden ben ik begonnen met krachttraining bij Alex Moonen. Begin dit jaar kwam Anke naar me toe met de vraag of ik me ook wilde kwalificeren voor het NK. Daar heb ik gelijk ja op gezegd. Ik kan niet wachten", zegt Huisman terwijl ze een dumbbell op de grond legt.

Powervrouwen

De dertien deelneemsters strijden zondag op zes verschillende onderdelen om de titel. Waar de 'Sterkste man van Nederland' sinds eind jaren '90 een begrip in ons land is, staat de 'Sterkste vrouw van Nederland' nog steeds in de kinderschoenen. "Nog veel te weinig vrouwen beoefenen deze sport", zegt Bork-Senster met een lichte irritatie. "Maar de sport is groeiende en we zien op social-media en in de sportscholen steeds meer vrouwen aan krachttraining doen. Dat is een goed teken."

Limburgs kampioenschap

Pas sinds 2018 zijn er nationale kampioenschappen om uit te maken wie de grootste vrouwelijke spierballen heeft. In Limburg zijn er nog nooit officiële competities of wedstrijden georganiseerd om de 'Sterkste vrouw van Limburg' uit te roepen. Volgens de Landgraafse krachtsporter moet dat in de toekomst anders. "Femke, Kelly en ik hebben ons nu via video's voor het NK moeten kwalificeren. Dat zou eigenlijk gewoon via een LK (Limburgs kampioenschap) moeten gaan, maar daar hebben we gewoonweg te weinig vrouwen voor."