'Veldrit Mechelen kan hele grote cross worden'

Het parcours in Mechelen is volgens deelnemers de UCI-status waardig. © L1
De veldrit in Mechelen heeft alles in zich om binnen een paar jaren uit te groeien naar een hele grote cross. Mogelijk als wereldbekerwedstrijd of als televisiewedstrijd van de Superprestige of de X2O Trofee.
Dat zegt tenminste organisator Robert Loozen.

Sven Nys

Veldritlegende Sven Nys was onder de indruk van het parcours dat de organisatie in Mechelen had uitgezet. Nys was als ploegmanager van van Baloise-Trek-Lions voor het eerst bij de cross in Mechelen aanwezig.

UCI-punten te verdienen

De organisatie in Mechelen heeft zich binnen een paar jaar van regionale veldrit ontwikkeld tot een UCI-cross. Hierdoor is de wedstrijd in Mechelen voor de renners een stuk interessanter geworden. "Ze komen hier naar toe omdat er onder andere UCI-punten te verdienen zijn", legt organisator Robert Loozen uit. Aan de hand van die punten wordt bij wedstrijden de startvolgorde bepaald.

In deze omloop zit alles

De renners zijn vooral te spreken over de diversiteit van het parcours. Alles zit in de omloop van net iets meer dan twee kilometer: technische passages, hoogteverschillen, doorwaden van een beekje en een kunstmatig aangelegde brug. Pim Ronhaar, winnaar bij de mannen, geeft aan dat er genoeg stukken bij zitten waar het verschil gemaakt kan worden: "Vooral het stuk door het weiland is erg zwaar. Daar loopt het voor geen meter en kun je met goede benen afstand nemen van je tegenstanders."

Live op televisie

Organisator Robert Loozen is tevreden met de huidige status als UCI-koers. Toch kijkt hij voorzichtig naar de toekomst: "Misschien proberen we over een aantal jaren een televisiekoers te worden. Dat kost veel geld, maar door een live-uitzending kunnen we ook weer meer inkomsten binnenhalen." Toetreding tot een Belgische crossreeks als de Superprestige of X2O Trofee zou dan tot de mogelijkheden kunnen horen. 'We gaan binnenkort eens een keertje een kop koffie drinken met onze Belgische collega-organisatoren", besluit Loozen diplomatiek.