Flekken begint met Oranje aan generale repetitie voor WK

Mark Flekken in zijn meest recente Oranje-interland, in de Rotterdamse Kuip tegen Polen. © Orange Pictures
Voor doelman Mark Flekken breekt een zeer belangrijke week aan. Hij meldt zich maandag bij het Nederlands elftal voor de laatste interlandperiode vóór het WK voetbal in november.
Oranje speelt deze week twee UEFA Nations League-duels, donderdag in Warschau tegen Polen en zondag in Amsterdam tegen België.

Vier keepers

SC Freiburg-keeper Flekken is één van de vier doelmannen in de selectie van bondscoach Louis van Gaal. De andere goalies zijn Jasper Cillessen (NEC), Remko Pasveer (Ajax) en Andries Noppert (SC Heerenveen). Voor Pasveer en Noppert is het de eerste keer dat ze aansluiten bij Oranje. Zij kregen in de definitieve selectie de voorkeur boven Feyenoord-keeper Justin Bijlow.

Vijf interlandperiodes

Voor veel Oranje-volgers is het passeren van Bijlow een verrassing. En vele anderen vullen Flekken bepaald niet als eerste in hun selectie in, laat staan in hun basisopstelling. Feit is dat Flekken de enige Oranje-doelman is die wekelijks in een Europese topcompetitie speelt. En de Bocholtzenaar is de enige sluitpost die in de laatste vijf interlandperiodes telkens in de definitieve selectie van Van Gaal zat. En dat terwijl de bondscoach gretig rouleerde in zijn keepersbestand.

Constanten

Wie de geselecteerde doelmannen sinds het vorige eindtoernooi opsomt, ziet dat het een behoorlijke lijst betreft. Op het EK voetbal in de zomer van 2021 waren Maarten Stekelenburg, Marco Bizot en Tim Krul de keepers. Alleen Krul werd na dat toernooi nog opgeroepen, maar inmiddels valt ook hij buiten de boot. De eveneens eerder opgeroepen Joël Drommel en Kjell Scherpen zijn ook niet langer in de race voor een plekje. Eigenlijk zijn alleen Flekken en de nog wel eens geblesseerde Cillessen de enige constanten in Van Gaal's selectiebeleid.
Mark Flekken in het oranje. © Orange Pictures

WK-selectie

Uiteindelijk gaan er minimaal drie doelmannen mee naar het WK in Qatar. Mocht Van Gaal meer keepers willen meenemen, dan kan dat, maar dan gaat dat ten koste van de maximaal 23 veldspelers die hij mag oproepen. Cillessen lijkt op dit moment op pole position te liggen voor een basisplek, al heeft de bondscoach dat nog niet uitgesproken en kunnen Flekken en ook Bijlow nog niet uitgevlakt worden.

Onderscheiden

Flekken kan bogen op uitstekende voetballende kwaliteiten en een goede, onbetwiste rol in de top van de Bundesliga en de Europa League. Minpuntje is dat hij zich in zijn vier Oranje-interlands tot dusver nog niet met vitale reddingen kon onderscheiden. Dat is een verschil met Cillessen, die zijn sporen in Oranje verdiend heeft. Flekken kan zo'n succesje in het Nederlands elftal goed gebruiken.

Zeist

Of en wanneer er speeltijd voor Flekken in het verschiet ligt in deze interlandperiode, is nog onduidelijk. Het is immers aannemelijk dat Van Gaal ook de nieuwelingen Pasveer en Noppert wil gaan testen. Mogelijk licht de bondscoach maandagnamiddag om 16:30 uur een tipje van de sluier in zijn persconferentie op de KNVB Campus in Zeist. Na die persconferentie staat er een open training op het programma.

Zondagavond

Flekken speelde zondagavond nog een Bundesliga-wedstrijd met Freiburg, op bezoek bij Hoffenheim (0-0). De keeper bleef foutloos en liet een goede indruk achter bij de drie scoringskansen die hij verijdelde. Voor Flekken was het alweer de vijfde keer in zeven Bundesliga-duels dat hij zijn doel schoon hield, het meest van alle keepers in de competitie. Qua reddingspercentage is hij ook één van de beste drie doelmannen in Duitsland.