Fortuna Sittard juicht na de 1-0 van Rémy Vita © Niels van Renen
Een explosie van vreugde barstte zaterdagavond tweemaal los in Sittard. Eerst nadat Rémy Vita vlak voor tijd de 1-0 scoorde en een paar minuten later toen de scheidsrechter Edwin van de Graaf de wedstrijd beëindigde.
Als laatste ploeg in het betaalde voetbal is Fortuna Sittard eindelijk van de hatelijke nul af achter het kopje overwinningen. Een droomdebuut voor de nieuwe trainer Julio Velázquez. De gepassioneerde trainer stond, net als sterspeler Burak Yilmaz en matchwinner Rémy Vita met een tevreden gezicht voor de camera van L1.

Strijdend

Dat het niet makkelijk ging, maakte de vreugde na afloop misschien nog net iets groter. In de ruim 90 minuten daarvoor bestreed Fortuna met vooral strijdlust Excelsior en loerde het voetballend vooral op de counter om toe te slaan. En dat strijdplan slaagde perfect. Al hadden niet veel mensen na de rode kaart voor Mats Seuntjens er nog op gerekend dat Fortuna met tien man de wedstrijd alsnog zou winnen. Maar nadat Burak Yilmaz nog stuitte op de Limburgse doelman Stijn van Gassel, bleef Vita daarna koel door de bal in de vrije hoek te schieten.

Clean sheet

Als de terechte vreugdedansjes zijn afgerond, zal de technische staf ook concluderen dat het voetballend de komende weken en maanden nog beter moet om te voorkomen dat de wedstrijd tegen Excelsior een incident is. Want de Rotterdamse gasten waren voetballend de betere en verschenen, met name in de eerste helft, meer dan eens voor het doel van keeper Ivor Pandur. Hij zag zaterdagavond zijn goede keeperswerk van de afgelopen weken beloond met de eerste clean sheet. Met zijn redding in de laatste minuut op het schot van Siebe Horemans zal zijn populariteit bij de fans nog wat meer groeien.

Meer kansen

Met name het spel van de tweede helft zal Fortuna mee moeten nemen naar de komende weken, want in die helft creëerde het meer kansen dan de Kralingers en kon Excelsior minder het combinatievoetbal spelen dat de ploeg van Marinus Dijkhuizen vaak zo soepel speelt.
Ook Roel Janssen vindt dat het spel van Fortuna nog beter moet. Over de zege op Excelsior, de rode kaart van Seuntjens en zijn persoonlijke doelen spreekt hij in onderstaand interview:

Rode kaart

De overwinning brengt in ieder gevoel veel (tijdelijke) verlossing voor alles en iedereen rondom Fortuna Sittard. Al zal de rode kaart van aanvoerder Mats Seuntjens, nog wel na-echoën. Seuntjens, die de afgelopen jaren belangrijk was voor Fortuna, heeft dit seizoen nog niet de vorm te hebben van de afgelopen jaren en beleeft lastige weken. Vorige week begon Seuntjens op de bank op bezoek bij NEC en zaterdagavond benadeelde hij zijn team door twee keer geel te ontvangen.

FC Volendam

Velázquez heeft nu twee weken om verder te bouwen aan zijn elftal. Op zondag 2 oktober wacht de volgende belangrijke wedstrijd. Dan komt FC Volendam op bezoek in Sittard.