De verschillende gezichten van Roda JC

Jurgen Streppel trainer van Roda JC Kerkrade © Frank Kerbusch/PubliciteitsVisie
Het seizoen van Roda JC is pas acht wedstrijden onderweg maar de Kerkradenaren melden zich al serieus in de top vijf. Al gaat dat met horten en stoten.
Het 3-3 gelijkspel tegen FC Eindhoven was opnieuw een voorbeeld van de verschillende gezichten die de ploeg van Jurgen Streppel kan laten zien in een wedstrijd.

Wegzappen

"Als je thuis naar deze wedstrijd van ons op tv kijkt, zap je na twintig minuten al weg. Niet om aan te gluren." De coach windt er na afloop in het Jan Louwers stadion geen doekjes om. Het spel van zijn ploeg was tijdens de eerste topwedstrijd van het seizoen lange tijd onder de maat. Het elftal knokt zich in de slotfase terug tot 3-3 en sleept zo een punt uit het vuur.

Cijfers

De statistieken laten zien dat het geen toeval is. Het gebeurde in de slotfase in de derby tegen MVV en thuis tegen Jong PSV. Roda lijkt een patent te hebben op late treffers: Zeven van de 15 goals dit seizoen vielen in het laatste kwartier. Aanvoerder Nils Röseler: "We zijn fit en daarom kunnen we ook tot de laatste seconde gaan. En daardoor zijn we ook in staat dit soort late doelpunten te scoren."

Gewenning

Groot verschil met, bijvoorbeeld, vorig seizoen is dat het nu vaker de kant van de Kerkradenaren opvalt. Punten worden last minute gepakt óf een voorsprong wordt over de streep getrokken. Maar spelers en trainers zouden graag stabieler worden. Wedstrijden eerder en makkelijker 'dood' maken. Dat zal alles stabieler maken. Verzachtende omstandigheid voor Streppel en co: de selectie kende veel mutaties, automatismen hebben tijd nodig en veel spelers zijn nog niet gewend aan het structureel spelen van wedstrijden in het betaalde voetbal.

Gif

Het vertrek van sterkhouders als Patrick Pflücke en Xian Emmers werd opgevangen met de komst van Lennerd Daneels, Romano Postema en Teun Bijleveld. De talentvolle Feyenoord-huurling Lennard Hartjens kwam als vervanger van Benjamin Bouchouari. Dat betekent niet automatisch dat ook alle weggevallen doelpunten zijn aangevuld. En ook zou de ploeg wat extra gif kunnen gebruiken om zichzelf over het dode punt in een wedstrijd heen te helpen. Niek Vossebelt heeft dat en kan op het middenveld ook fysiek gezien voor de nodige power gaan zorgen. Hij zou de ontbrekende schakel kunnen zijn op weg naar stabiliteit.
Dylan Vente, topscorer van Roda JC én de Keuken Kampioen Divisie © Frank Kerbusch/PubliciteitsVisie

Topscorer

De bank met wissels biedt Streppel op dit moment in elk geval meer mogelijkheden dan in het verleden. Het is nog onduidelijk hoe ernstig de hamstringblessure van Bryan Limbombe is, maar een eventueel langurige afwezigheid van de aanvaller is nu op te vangen. Daarnaast is concurrentie altijd goed voor je elftal. Voorin is spits Dylan Vente in elk geval onomstreden. Acht doelpunten in acht wedstrijden is uitstekend. "Het gaat lekker en op dit moment schiet ik ze nog met mijn reet erin", aldus de topscorer in de Keuken Kampioen Divisie. "Maar ik heb het gevoel dat er bij ons als team nog wel een tandje bij kan."

Ontwikkeling

Om op die manier de wisselvalligheid te minimaliseren en verder stappen te maken. In dat kader staan er de komende weken, na de interlandperiode als Roda JC vrij is. In het verlengde van het duel met FC Eindhoven, interessante wedstrijden op het programma: op 30 september uit tegen het altijd ambitieuze Almere City en een week later thuis tegen de opgekrabbelde provinciegenoot VVV-Venlo.