Vooruitblik: Wat kunnen de Fortuna Vrouwen in de Eredivisie?

De deelnemende clubs aan de Vrouwen Eredivisie met de kampioensschaal © Orange Pictures
Na tien jaar afwezigheid keert Limburg vrijdagavond terug in de Eredivisie voor vrouwen. Na Roda JC en VVV-Venlo is het nu Fortuna Sittard dat de Limburgse eer hoog houdt.
Wat kunnen we verwachten van de Fortuna Vrouwen?

Logische stap

Dat Fortuna toe is getreden tot de Vrouwen Eredivisie is te mede te danken aan investeerder Azerion dat het vrouwenvoetbal belangrijk vindt. Niet voor niets is de computerspelontwikkelaar dit jaar ook de naamgever van de Eredivisie. Daarnaast gaat ook voor Fortuna een wens in vervulling. Nadat Fortuna en Telstar, de andere nieuwe club in de Eredivisie, eind januari groen licht kregen van de KNVB kon de opbouw van het vrouwenelftal in Sittard beginnen.

Ervaren coach

In Sittard is dat met name gedaan door Bo Breukers, coördinator vrouwenvoetbal bij Fortuna. Breukers stelde als eerste een ervaren coach aan: Roger Reijners. De trainer heeft zowel in het mannen- als het vrouwenvoetbal veel ervaring. Tussen 2010 en 2015 was Reijners bondscoach van de Oranjevrouwen en bereikte hij met Oranje voor het eerst in de historie het WK. Met Wim Dusseldorp heeft hij ook een ervaren assistent aan zijn zijde in Sittard.

Interessante selectie

In een paar maanden een selectie samenstellen zal voor Breukers een flinke uitdaging zijn geweest. Maar Fortuna start de competitie met een interessante selectie waarbij er een mix is van jonge speelsters en ervaring. Sterspeelster is Tessa Wullaert. Ze speelde al bij grote clubs in België, Duitsland en Engeland, maar kiest nu dus voor het avontuur in Sittard. De aanvalster was in de recente WK-kwalificatie topscoorder met 16 doelpunten.

Interlandervaring

Naast Wullaert zijn er nog meer speelsters met ervaring in het spelen van interlands zoals Samantha van Diemen (Nederland), Féli Delacauw en Diede Lemey (België), Hildur Antonsdóttir (IJsland) en Farkhunda Muhtaj, de aanvoerder van Afghanistan. Daarnaast heeft Fortuna een aantal jonge speelsters aangetrokken die hopen in Sittard de volgende stap in hun carrière te zetten.
Roger Reijners is de trainer van Fortuna Sittard Vrouwen © L1

Rap tempo

Het wordt interessant om te zien wat Fortuna Sittard kan in de Eredivisie. Fortuna heeft de afgelopen maanden in rap tempo alles moeten voorbereiden om op een volwaardige manier aan de aftrap te verschijnen van de eerste wedstrijd in de Eredivisie. Het wordt spannend om te zien of dat is gelukt. Al zou het ook niet gek zijn als de eerste weken de resultaten wat tegenvallen, zeker gezien het openingsprogramma. De kwaliteit van de selectie lijkt in ieder geval goed genoeg om iedere tegenstander het lastig te maken. De oefenwedstrijden van de afgelopen weken bewijzen het: Fortuna verloor geen enkel oefenduel.

Elf ploegen

Met de komst van Telstar en Fortuna bestaat de Eredivisie vrouwen nu uit elf ploegen: FC Twente, Ajax, PSV, Feyenoord, ADO Den Haag, SC Heerenveen, VV Alkmaar, Excelsior, PEC Zwolle en dus Fortuna Sittard en Telstar. Door het oneven aantal zal er ieder weekend één ploeg vrij hebben.
De topfavoriet voor de landstitel is ook dit jaar weer FC Twente, de ploeg die de afgelopen twee jaar kampioen werd van Nederland. De grootste uitdagers van de ploeg uit Enschede zijn Ajax en PSV. Daarna volgt waarschijnlijk een middenmoot met ADO Den Haag en Feyenoord. Als Fortuna zich zou kunnen mengen in die strijd rond plek vier of vijf, zou dat een goed resultaat zijn. Elke plek die ze hoger eindigen, zou een verrassing zijn.
Farkhunda Muhtaj met de kampioensschaal © Orange Pictures

Competitieformat

Doordat de Vrouwen Eredivisie dit jaar meer ploegen kent, is er een wijziging in het competitieformat. Waar vorig jaar ploegen drie keer tegen elkaar speelden, wordt dit nu weer de gebruikelijke tweemaal: één keer thuis en één keer uit. De competitie eindigt op 7 mei, waarna de Eredivisie Cup van start gaat. Hoe die er gaat uitzien, is nog niet bekend.

Ajax en Feyenoord

Voor Fortuna wacht een zwaar openingsprogramma. Vrijdagavond om 19:30 uur begint het Eredivisie-avontuur met een uitwedstrijd bij vicekampioen Ajax. Op zondag 25 september om 12:15 uur is dan de eerste thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Daarna volgt met een uitduel bij PEC Zwolle een op papier eenvoudigere tegenstander.