Veel bekenden bij afscheidscriterium Philippe Gilbert

Wielrenner Philippe Gilbert sluit zijn loopbaan af in Valkenburg aan de Geul. © ANP
Naar het afscheidscriterium van de Belgische wielrenner Philippe Gilbert, in Valkenburg aan de Geul, komen veel bekenden.
Het afscheidscriterium, Phil's Last Night genaamd, vindt zaterdag 15 oktober plaats. Ongeveer 30 ploegmaten en ex-collega's zijn aanwezig om samen met Gilbert vijf beklimmingen van de Cauberg te bedwingen.

Namen

Onder andere voormalig wereldkampioenen Thor Hushovd en Alessandro Ballan zijn aanwezig bij het afscheid. Ook Florian Sénéchal, Niki Terpstra en Jelle Vanendert geven acte de présence. Binnenkort worden nog meer namen bekendgemaakt.

Programma

De dag begint met een individuele toertocht op en rond het WK-parcours van 2012. Rond de middag wordt vervolgens het huldeboek van Gilbert onthuld en kan het publiek langsgaan voor een signeersessie. Vanaf 14:00 uur worden de diverse deelnemers voorgesteld en om 15:00 uur is het startschot van de laatste 'wedstrijd' van Gilbert. Het programma eindigt naar verwachting rond 16:00 uur.

30 profzeges

Gilbert wordt beschouwd als één van de beste wielrenners die België heeft gekend. Hij heeft meer dan 30 profzeges op zijn naam staan, variërend van winst in de Ronde van Vlaanderen en zeven etappes in de Ronde van Spanje en eentje in de Tour de France. In 2012 kroonde hij zich in Valkenburg tot wereldkampioen en in het Geulstadje won hij in totaal vier keer de Amstel Gold Race (2010, 2011, 2014 en 2017).