Graef: 'Selectie Fortuna Sittard is vreemdelingenlegioen'

Een actie uit de wedstrijd tussen NEC en Fortuna Sittard © Orange Pictures
Oud-voetballer Maurice Graef vindt dat er te weinig Nederlanders bij Fortuna Sittard spelen. "Het is een vreemdelingenlegioen bij uitstek. Je geeft je identiteit weg", zegt Graef.
De oud-speler van VVV-Venlo en Roda JC Kerkrade zat samen met Roberto Lanckohr, oud-speler van onder meer Fortuna Sittard en MVV Maastricht, aan tafel in het L1-programma Tafel Voetbal om te praten over Fortuna en de nieuwe trainer van de Sittardenaren: Julio Velázquez.

Communicatie

Graef en Lanckohr kenden de nieuwe trainer van Fortuna Sittard nog niet. "Als je alleen naar zijn CV kijkt en ziet dat hij op veel plekken is geweest en op veel plekken ook kort is geweest, dan denk je dat het weinig goeds gaat geven. Maar anderzijds kan het niet slechter gaan. Dus geef hem een kans." Graef is benieuwd hoe de communicatie gaat verlopen tussen de nieuwe coach en de spelersgroep. "Communicatie is het allerbelangrijkste en hij spreekt geen goed Engels. Maar over een aantal weken kunnen we zeggen of hij een goede coach is."

Windstreken

Graef is kritisch op het beleid van Fortuna Sittard: "Leidinggevenden vinden het lastig om te communiceren en de aanvoerder (Burak Yilmaz red.) verschijnt niet voor de camera. Waarom maken ze het zichzelf zo moeilijk?" Ook over de selectie is Graef niet bepaald enthousiast. "Het is een vreemdelingenlegioen bij uitstek. Er stonden twee Nederlanders in de basis tegen NEC afgelopen zaterdag. Dadelijk krijg je een situatie, zoals bij Vitesse, dat alles van buitenaf moet komen. Daar zie ik op lange termijn geen toekomst in. Dit is toch geen team waar je als Sittardenaar trots op kan zijn?"

Lange termijn

Lanckohr vindt het wel goed dat de Sittardse club over de provinciegrenzen heen kijkt. "Wil je in de Eredivisie blijven, moet je buiten Limburg kijken. Misschien is dit de manier waarop het gaat werken op korte termijn, maar ik denk dat Fortuna niet deze weg moet opgaan als het gaat over de lange termijn."

Yilmaz

Graef is wel enthousiast over het spel van Burak Yilmaz. "Hij wordt te zwart afgeschilderd. Hij heeft er al vier gemaakt en is een leider in het veld." Lanckohr is het daarmee eens: "Gezien de huidige situatie heeft hij goed gepresteerd. Hij zal het team nog meer naar zijn hand moeten zetten als het gaat om het samen doen. Daar heb je ook Mats Seuntjens voor nodig. Als die chemie gevonden gaat worden, kunnen ze voor leuke dingen gaan zorgen."

Excelsior

Komende zaterdag speelt Fortuna de eerste wedstrijd onder Velázquez. Dan komt Excelsior op bezoek in Sittard. De wedstrijd begint om 21:00 uur en is live te volgen op L1 Radio.