Kritiek Flekken op Europese bal: 'Maar geen tankstationbal'

Freiburg-keeper Mark Flekken pareert een doelpoging in het duel tegen Borussia Mönchengladbach. © ANP
Doelman Mark Flekken beleeft een uitstekende Bundesliga-seizoenstart met SC Freiburg. Zondag hield hij in het duel tegen Borussia Mönchengladbach (0-0) alweer de vierde keer 'de nul.'
Flekken liet in het duel tegen de Fohlen een overtuigende indruk achter en bevestigde daarmee zijn goede vorm in de eerste weken van dit seizoen.

Slechts vijf tegengoals

Freiburg en de doelman uit Bocholtz staan ook niet voor niets op de tweede plaats in de Bundesliga, één punt achter Union Berlin. Dat is ook de enige ploeg met minder tegentreffers dan Freiburg. Flekken moest vijfmaal een bal uit het net plukken, vooral in het voor het matig verlopen duel tegen Borussia Dortmund (1-3 verlies). De club uit Berlijn kreeg één tegengoal minder: vier stuks.

Europa League

Verder komt Freiburg ook in de Europa League uit, in een poule met het Franse FC Nantes, het Griekse Olympiakos en Qarabag uit Azerbeidzjan. Flekken stapte met zijn team als winnaar van het veld in het eerste duel: in eigen stadion werd Qarabag met 2-1 geklopt. De keeper hield wel een zuur gevoel over aan de tegentreffer, waarbij een zwabberbal hem verraste.

Meer doelpunten

Na de doelpuntloze puntendeling tegen Borussia Mönchengladbach kwam Flekken nog even op die goal terug. De goalie wees op de onvoorspelbare vlucht van de ballen die in de Europa League gebruikt worden. "Die ballen worden zó gemaakt, dat er meer doelpunten vallen", zo wordt Flekken onder meer door Stern geciteerd. Volgens de Bocholtzenaar is er een groot verschil met de ballen waarmee in de Bundesliga gespeeld wordt.

Tankstationbal

"De bal fladdert duidelijk meer als de Bundesliga-bal, wanneer een schutter de bal goed weet te raken", aldus Flekken, die een mooie vergelijking in petto heeft. "Het is geen Tankstellen-Ball (tankstationbal, red.), maar er moeten kennelijk alleen maar meer doelpunten vallen. Zo worden de ballen ontwikkeld. Maar wij ontwikkelen ons ook", zegt de Limburger.
Flekken met een katachtige redding in de Bundesliga-uitwedstrijd tegen VfB Stuttgart. © ANP

Nederlands Elftal

Aan het eind van deze week wordt de selectie van het Nederlands Elftal voor de Nations League-wedstrijden tegen Polen en België bekendgemaakt. Het is aannemelijk dat voor Flekken ook een plekje in die definitieve groep is ingeruimd.
Flekken is de enige doelman uit een Europese topcompetitie in de voorselectie, waarin ook plaats is voor Justin Bijlow (Feyenoord), Jasper Cillessen (N.E.C.), Andries Noppert (SC Heerenveen) en Remko Pasveer (Ajax). Later dit jaar wordt in Qatar het WK voetbal afgewerkt. Flekken speelde tot dusver vier interlands voor Oranje en mikt vanzelfsprekend op een rol tijdens het mondiale eindtoernooi.