Verstappen wint ook in Monza: titel lonkt in Singapore

Verstappen voor de Ferrari-tifosi op Monza © Orange Pictures
In de thuisrace van Ferrari heeft Max Verstappen zijn vijfde grand prix-overwinning op rij geboekt. Ook op Monza was de concurrentie niet opgewassen tegen Verstappen en het Red Bull-team.
De Limburger moest vanuit de subtop een opmars inzetten, maar had razendsnel de race onder controle. Door deze overwinning kan Verstappen in de volgende race, de Grand Prix van Singapore, de wereldtitel al opeisen.

Zevende startplek

Verstappen was de race in het zevende startvak begonnen, nadat hij in de kwalificatie de tweede tijd had gereden maar vanwege een gridstraf vijf plekken werd teruggezet. Naast hem stond landgenoot en F1-racedebutant Nyck de Vries (Williams). De Vries zag Verstappen al snel uit zijn zicht verdwijnen: door een uitstekend start en openingsronde reed de Limburger in raceronde twee al op de derde positie, achter Leclerc en Russell.
Beeld van de start, waarbij Verstappen direct opschuift naar een plekje in de top vijf. © Red Bull Content Pool

Voordeel

In ronde vijf was ook Russell het bokje en schoof Verstappen op naar P2. Hij kwam ook al vlot aan kop te rijden toen Leclerc als enige van het rijdersveld zijn banden wisselde tijdens een virtual safety car. Verstappen wisselde halverwege de race en belandde toen weer op de tweede plek, maar wist ook dat hij een voordeel had op Leclerc: diens mediumbanden hadden immers dertien ronden meer slijtage opgelopen dan het verse setje onder de Red Bull van Verstappen.

Safety car

Verstappen reed naar Leclerc toe, maar hoefde hem niet op de baan te passeren: door de vroege eerste bandenwissel was een tweede pitstop voor de Monegask onvermijdelijk. Verstappen nam de leiding over en koerste onbedreigd op de winst af, ruim vóór achtervolger Leclerc. Toch kwam het nog tot een spannend slot, toen de safety car op de baan verscheen vanwege de stilgevallen McLaren van Daniel Ricciardo. De race werd echter niet meer hervat: Verstappen kwam achter de safety car als eerste over de streep.

Leiding

Verstappen kan in de volgende race, de Grand Prix van Singapore, al wereldkampioen worden. Voorafgaand aan de race in Monza had hij een voorsprong van 109 punten op zowel Leclerc (Ferrari) als teamgenoot Perez, nu volgt Leclerc als nummer twee op 116 punten. Heeft Verstappen aan het eind van de race in Singapore een marge van 138 punten, dan is de tweede wereldtitel een feit.

Singapore

De eerstvolgende race, in Singapore dus, wordt over drie weken verreden, op 2 oktober.