Verstappen start in subtop na penaltyregen op Monza

Max Verstappen in de befaamde Parabolica-bocht in Monza. © Red Bull Content Pool
Charles Leclerc begint zondag op poleposition in Ferrari's thuisrace op het circuit van Monza. Max Verstappen start de Grand Prix van Italië als zevende.
Verstappen reed in de kwalificatie de tweede tijd, maar vanwege het wisselen van een motoronderdeel levert hij vijf plekken in op de daadwerkelijke startopstelling.

Vierde of zevende

Omdat er onduidelijkheid is over de volgorde van het uitdelen van de straffen, was het afwachten of Verstappen de race als vierde of als zevende mag starten. Autosportbond FIA heeft inmiddels de definitieve startvolgorde bekendgemaakt: Verstappen start als zevende.

De Vries

Leclerc begint hoe dan ook vooraan, met George Russell (Mercedes) naast hem op de eerste startrij. Lando Norris (McLaren) bezet de derde startpositie. Nyck de Vries, die in Italië zijn F1-racedebuut gaat maken als vervanger van de zieke Williams-rijder Alexander Albon, begint in Monza als achtste.

Penalties

Onder meer Verstappen, Ferrari-rijder Carlos Sainz en Mercedes-coureur Lewis Hamilton wisten op voorhand al dat zij bij de definitieve startopstelling een aantal plaatsen naar achteren zouden worden gezet. In totaal incasseerden liefst negen coureurs een gridpenalty:

Meer dan 100

Verstappen is dit seizoen een klasse apart in de Formule 1. Hij heeft meer dan 100 punten voorsprong op zijn achtervolgers in het kampioenschap en dus is het niet de vraag of, maar wanneer hij de wereldtitel grijpt. Mogelijk gebeurt dat al in de eerste of tweede race na de Grand Prix van Italië, namelijk in Singapore of Japan.

Live

De grand prix op het circuit van Monza begint zondag om 15:00 uur. De race is dan live te volgen via L1 Radio en het liveblog op 1Limburg.
Bekijk de uitgebreide voorbeschouwing op de Grand Prix van Italië in L1's autosportprogramma Pitlane: