Roda zoekt naar automatismen in weekend met dubbel programma

Roda JC in de uitwedstrijd tegen MVV Maastricht. © Orange Pictures
Met thuisduels tegen Jong PSV (vrijdag) én De Graafschap (maandag) hoopt Roda JC in een tijdsbestek van vier dagen zes punten aan haar totaal toe te voegen.
Na een veelbelovende start met drie overwinningen zonder tegentreffer, kwam de afgelopen weken enigszins 'de klad erin' bij de Kerkradenaren. NAC won met 1-3 in Kerkrade en in de derby tegen MVV pakte Roda op het nippertje een punt (1-1).

Energie

Invaller Romano Postema was in dat duel de reddende engel voor de geel-zwarten. De Groningen-huurling lijkt snel op meer speelminuten te kunnen rekenen. "Hij is een speler die veel energie in een wedstrijd legt", zegt coach Jurgen Streppel. "Dat kan ook overslaan op het publiek. Dylan Vente heeft dat bijvoorbeeld ook in zich."

Varianten

Zowel Vente als Postema zijn spitsen, al kan Postema volgens de coach ook op de andere aanvallende posities uit de voeten. Met het vertrek van Xian Emmers heeft Roda iets op te vangen. In de derby tegen MVV speelde de van FC Emmen overgenomen Teun Bijleveld op die plek. Die variant is ook tegen Jong PSV een optie. Verder werd ook vleugelaanvaller Lennerd Daneels overgenomen van RKC.
Streppel geeft, zoals altijd, een dag voor de wedstrijd zijn opstelling nog niet prijs. "Het gaat ook niet zo om twee of drie spitsen, het gaat om de intenties. Die zijn in ons geval energie geven, en in balbezit én balverlies de tegenstander de wil opleggen. En dan moet je voor een goede onderlinge afstemming zorgen."

Nieuwelingen

Tegen MVV schortte het bij Roda bij vlagen aan die afstemming. "Automatismen, zoals wie naar de eerste paal loopt en wanneer een voorzet komt, die moeten beter. Het gaat om praten, trainen, afspraken maken, doen, dat soort zaken." Dat die patronen soms nog ontbreken, is ook te verklaren door het grote aantal nieuwelingen dat bij Roda op het veld staat; tegen MVV sloot Roda het duel af met tien spelers die vorig seizoen nog elders speelden.

Fit

Bij Roda verwacht men dan ook nog een aantal weken nodig te hebben om die automatismen in te slijpen. "Maar tegelijkertijd moeten we niet zeuren en gewoon spelen, en wedstrijden winnen", aldus Streppel. Hij heeft een fitte selectie tot zijn beschikking, al kunnen nog niet alle spelers de volle 90 minuten aan. Dat geldt bijvoorbeeld voor vleugelaanvaller Arjen van der Heide. Hij speelde eerder deze week wel al een uur mee met Roda's beloftenelftal.

Live

De wedstrijd Roda JC Kerkrade - Jong PSV begint vrijdag om 20:00 uur. Het duel is dan live te volgen via L1 Radio.