Pauliena Rooijakkers als schaduwkopvrouw aan start Vuelta

Pauliena Rooijakkers gaat van start in de Ceratizit Challenge by La Vuelta. © Orange Pictures
Pauliena Rooijakkers start woensdag in de etappekoers Ceratizit Challenge by La Vuelta. De vijfdaagse wedstrijd in Spanje is de vrouweneditie van de Ronde van Spanje.
Rooijakkers gaat samen met ploeggenote Katarzyna Niewiadoma op zoek naar succes in de vrouweneditie van de Ronde van Spanje.

Schaduwkopvrouw

De Poolse Niewiadoma is de onbetwiste kopvrouw bij Team Canyon-SRAM, maar de uit Venray afkomstige Rooijakkers moet zeker in staat worden geacht om eveneens een goede uitslag te rijden.

Goed seizoen

Rooijakkers reed eind augustus een verdienstelijke Tour de France Femmes. Ondanks dat ze veel werk verzette voor Niewiadoma, eindigde ze na 8 dagen op een 22ste plaats in het algemeen klassement. Vooral als er geklommen moet worden kan Rooijakkers lang met de beste rensters mee. In de Ronde van Zwitserland leverde dat de bolletjestrui op. Reeds eerder in het seizoen mocht ze het zegegebaar maken na een mooie overwinning in de zware Spaanse eendagswedstrijd Durango-Durango.

Annemiek van Vleuten

Grote favoriet voor de overwinning in de Spaanse ronde is Annemiek van Vleuten. De renster van Team Movistar heeft haar zinnen gezet op winst in drie grote rondes in één seizoen. Ze wist zowel de Ronde van Italië als ook de Tour de France reeds te winnen. Van Vleuten heeft zich in de omgeving van Livigno voorbereid op de laatste grote ronde van het seizoen. Uiteraard is het wereldkampioenschap in Australië later dit seizoen ook voor haar een speerpunt.

Parcours

De Ceratizit Challenge by La Vuelta begint woensdag inde buurt van Santander met een ploegentijdrit van 20 kilometer. Donderdag zullen meteen de eerste grote tijdsverschillen ontstaan in een rit met vijf cols. In de rit op vrijdag moet er ook nog geklommen worden. Dit zal echter plaatsvinden in het eerste deel van de rit. Na de beklimming van Hoces de Bárcena halverwege gaat het glooiend richting de finish in Aguilar de Campoo. De laatste twee ritten zijn voor Spaanse begrippen relatief vlak. Op zaterdag staat met 160 kilometer de langste rit op het programma. Zondag wordt er afgesloten met een criterium-achtige rit in Madrid van net geen 100 kilometer.