Zoektocht naar Fortuna-trainer: hobbels en misverstanden

De zoektocht naar een nieuwe Fortuna-trainer duurt voort © Orange Pictures
In de zoektocht naar een nieuwe trainer heeft Fortuna Sittard vooralsnog niet beet. Na iets meer dan drie weken zoeken dringt de vergelijking zich op met de periode dat er werd gezocht naar een opvolger voor Kevin Hofland, in november 2020.
Destijds kwam de clubleiding, na drie weken zoeken en een aantal afwijzingen, uiteindelijk dicht bij huis uit: toenmalig assistent-trainer Sjors Ultee werd destijds de nieuwe hoofdtrainer.

Voorkeur

Nu is de zoektocht naar een opvolger van Ultee ook alweer drie weken onderweg en stuit de club opnieuw op potentiële kandidaten die afhaken. Zoals Dick Schreuder, die de voorkeur gaf aan een langer verblijf bij PEC Zwolle. "Hoewel de club wel een interessant verhaal had, kies ik op dit moment even mijn eigen weg. En die loopt in Zwolle, waar we graag weer willen promoveren."

Paspoort

Voorzitter Isitan Gün liet vrijdagavond voor de camera's van ESPN optekenen dat "een paspoort geen enkele rol speelt bij de keuze van een nieuwe trainer. In dat soort denkfouten moeten we nooit vervallen. Hij moet in ons plaatje passen." Hij zei dat als reactie op een opmerking van technisch manager Sjoerd Ars dat er geen Turkse trainer voor de groep zou komen.

Fuat Usta

En dan zijn er ook nog de namen van kandidaten die genoemd worden, maar nog niet zijn benaderd. Zo werd de naam van voormalig Fortunees Fuat Usta genoemd, maar hij heeft tot op heden geen contact gehad met de Sittardenaren. En dat zou een verkeerd beeld kunnen schetsen. "Ik weet niet waar het verhaal vandaan komt, maar ik heb helemaal niet met Fortuna gesproken", laat Usta weten. "Nu lijkt het alsof ik bedankt zou hebben. Onzin. Het zou juist een mooie uitdaging zijn om, als oud-speler en voormalig assistent-trainer van de club, Fortuna te helpen uit de fase waar ze in zitten. In welke rol en met wie dan ook."

Roel Coumans

Ook over Roel Coumans werd gezegd dat hij zou hebben bedankt. "Dat klopt niet", vertelt Coumans. “Er is mij wel gevraagd mijn cv op te sturen, maar daarna heb ik niets meer vernomen. Ik heb dus geen gesprek gehad, dus heb ik ook niets afgewezen." Op dit moment verblijft Coumans in het Midden-Oosten waar hij tot eind juni werkte bij Al-Hazm en waar hij bekijkt welke mogelijkheden er liggen om zijn loopbaan te vervolgen. Tegelijkertijd houdt de Meerssenaar alle opties open en zou ook hij het een enorme uitdaging en eer vinden om in Sittard te helpen.

Diploma

Zowel Usta als Coumans beschikken over de juiste trainersdiploma's. Iets dat een belangrijke rol speelt bij de aanstelling van een nieuwe coach. Volgens de regels van de KNVB mag een club vier wedstrijden geleid worden door ongediplomeerde coaches, zoals het huidige interim-duo Dominik Vergoossen en Jeroen Schepens nu. Ook de trainersvakbond CBV ziet hier streng op toe. Alleen in noodgevallen wordt dispensatie verleend. Voor Fortuna Sittard geldt dat er uiterlijk zondag 2 oktober, als FC Volendam in Sittard op bezoek komt, een nieuwe gediplomeerde trainer op de bank moet zitten.