Golfen met de voeten steeds populairder

Michael Wilkes op de footgolfbaan in Brunssum © L1/Kim Langeslag
Een birdie, bogey of een eagle, het zijn normale golftermen. Woorden die óók gebruikt worden in het Footgolf. Over een paar weken begint er een groot internationaal toernooi, de Masters, in Brunssum.
Footgolf bestaat sinds 2009 en is een combinatie van golf en voetbal. Doel is de voetbal in zo min mogelijk trappen in de hole met een diameter van 52 centimeter te krijgen.

Masters

28 september begint op de golfbaan van Brunssumerheide de Masters, een kwalificatietoernooi voor het WK volgend jaar. Dan komen de 300 beste spelers uit de wereld naar de Brunssummerheide, ook de Britse nummer één van de wereld Ben Clarke. "Ik reis de hele wereld over, ik geloof dat ik al zeven weken niet meer thuis ben geweest. Ik speel toernooien in Amerika, Italië, Slowakije en Hongarije. Ik kan er goed van leven."

Wereldbond

Clarke is een professionele speler. Het geeft aan hoe de sport de laatste jaren is gegroeid. Dat bevestigt Michael Wilkes, de zoon van oud-profvoetballer Faas Wilkes. Michael werd zelf vorig jaar Europees kampioen. "We zijn een jonge sport maar inmiddels zijn er wel veertig landen aangesloten bij de wereldbond."

Profvoetballers

Ook sommige oud-profvoetballers hebben de lol van het voetgolf ontdekt, zoals Evgeniy Levchenko of Roy Makaay in het verleden. Toch is niet iedere oud-profvoetballer meteen een goede footgolfer. "Ze hebben wel kracht om hard te schieten maar uiteindelijk draait het toch om de finesse."