Code oranje: Verstappen drijft concurrentie tot waanzin

Max Verstappen vierde zijn tweede overwinning in de Dutch GP met een Nederlandse vlag. © Red Bull Content Pool
In de Dutch Grand Prix voltrok zich het droomscenario voor de organisatie, het leeuwendeel van de fans, Red Bull Racing en natuurlijk Max Verstappen zelf. Voor het tweede jaar op rij won hij in Zandvoort.
Voor de zoveelste keer dit seizoen werd duidelijk wie de baas is in de Formule 1. De concurrentie kan zich achter de oren krabben hoe het kan dat de Limburger nu vier races op rij gewonnen heeft. Al is het antwoord heel simpel: er is momenteel geen kruid gewassen tegen de combinatie Verstappen-Red Bull.

Steeds dezelfde uitkomst

Startpositie 14 of startpositie 1, een circuit met vooral lange rechte stukken of een krapper circuit met lagesnelheidsbochten, 10.000 Verstappen-fans of 100.000 Verstappen-fans: het maakt in deze fase van het seizoen geen (wiel)moer meer uit, want bij ieder denkbaar scenario lijkt de uitkomst hetzelfde: die vermaledijde Limburger in zijn Oostenrijks racemonster komt toch als eerste binnen.

Sluier

En als dat toch het geval is, kan het maar beter in een fantastische atmosfeer gebeuren. Die heeft Zandvoort voor het tweede jaar op rij geleverd. Even leken rookpotten op de baan een asgrauwe en tevens oranjekleurige sluier over het weekend te werpen, maar het bleef gelukkig bij dat incident. De wereld heeft vooral een volksfeest gezien, met een entertainmentgehalte dat zich het best laat omschrijven als de Nederlandse variant van de Super Bowl.
De monteurs en de fans gaan uit hun dak op het moment dat Verstappen de streep in Zandvoort passeert. © Red Bull Content Pool

Verschil maken

De Tom Brady van de Formule 1 komt uit Limburg. Alleen is in het geval van Verstappen het materiaal een stukje crucialer. "Er is veel te danken aan het team, dat was bij Lewis ook zo", zei Verstappen na afloop tegenover de pers, refererend aan de zes wereldtitels die Hamilton in de toen ijzersterke Mercedes pakte. "Maar als je een exceptionele rijder bent, zoals Lewis, dan maak je ook het verschil met je teamgenoot. Goede coureurs maken het verschil met andere rijders die ook sterk zijn, maar niet zó goed."

Geen geluk

Wie het bovenstaande leest als borstklopperij, moet tegelijkertijd erkennen dat het volledig op zijn plaats is. Vorig jaar kwam de wereldtitel Verstappen toe in een apotheose waarbij wellicht ook geluk een factor was, nu is daar nul sprake van. "Het is een heel ander seizoen. De motivatie binnen het team is enorm, zelfs als we races winnen vinden we dat het nog beter kan. Die aanpak moeten we vasthouden. Als je dat niet doet, word je voorbijgestreefd."

Uit de ijskast

Verstappen voorbijstreven, dat gaat de concurrentie niet meer lukken in het WK. De kloof naar wat op papier concurrentie is, bedraagt meer dan honderd punten. Niet dat het nog iets uitmaakt, want het pleit is allang beslecht: Verstappen gaat weer kampioen worden. Dat geen coureur ook maar enigszins in de buurt komt, is tekenend. Zeker als je in ogenschouw neemt dat Verstappen na drie races 46 punten achter WK-leider Leclerc stond, toen uitsprak dat de titelambities wel in de ijskast mochten, om vervolgens op een of andere manier uit alle hoeken en standen raak te schieten.

Aandacht en gekte

Het zal in de resterende zeven races vast nog wel eens voorkomen dat een ander de winnaarsbokaal in de lucht mag houden: niemand is onklopbaar, al wekt Verstappen die schijn wel. Hij heeft ook geen zin om met zijn heerschappij te pochen. "Ik denk daar niet aan, ik focus me op de auto en de procedures die ik moet doorlopen. Ik waardeer de aandacht en de gekte en neem het na de race wel in me op. Dit weekend was speciaal voor mij, ook om al die fans te zien. Maar je moet je focus wel op je werk houden.”

Rockster

Ook dat was geen abc'tje. In een weekend in Zandvoort wil iedereen wat van Verstappen. Netjes werkte hij alle verplichtingen met de pers en partners af, om vervolgens als een rockster afgevoerd te worden. Je kunt je sterk afvragen of een thuisrace vóór zondagmiddag wel zo leuk is voor Verstappen. Natuurlijk, na afloop was de ontlading enorm en vierde hij een oprecht feestje met de fans. Daar genoot de wereldkampioen zichtbaar van. Wat dat betreft lijkt hij ook maar een mens.
Max Verstappen poseert met de vlag, de beker, het Red Bull-team én zijn oranje leger. © Verstappen poseert met de

Nummer tien

Statistisch gezien doet hij ondertussen dingen die weinig mensen kunnen. De Dutch Grand Prix was zijn tiende zege van het seizoen, en dan tellen we de sprintraces niet eens mee. Het record staat overigens op dertien en is in de gedeelde handen van Michael Schumacher (2004) en Sebastian Vettel (2013). Het is niet ondenkbaar dat Verstappen, enigszins geholpen door de tegenwoordig langere F1-seizoenen dan voorheen, dat record gaat verpulveren.

Mansell en Alonso

Die tien zeges zijn er even veel als Verstappen in het hele vorige seizoen boekte. In zijn hele carrière staat de teller inmiddels op dertig. Daarmee is Verstappen in no-time opgestoomd tot plek acht in de all-time ranking en heeft hij nummer zeven Nigel Mansell (31) én nummer zes Fernando Alonso (32) dit seizoen nog voor het grijpen. De eerder aangehaalde Hamilton is met het duizelingwekkend aantal van 103 GP-zeges nog ver weg. Gelukkig is Verstappen nog steeds pas 24 jaar oud.

Hoofdstuk met hoofdletters

Met voor het eerst in zijn carrière vier zeges op rij op zak, gaat Verstappen volgende week in Monza in het hol van de leeuw, of beter gezegd het steigerend paard, een volgend hoofdstuk proberen toe te voegen aan een seizoen dat langzaamaan rijp is voor de geschiedenisboeken. Het hoofdstuk Zandvoort verdient in ieder geval hoofdletters, met een vette oranje rand.