Max én vader Jos dolblij na Zandvoort-zege: 'Ik ben trots'

Max Verstappen viert het feest met de oranjezee in Zandvoort. © Red Bull Content Pool
Na de totale dominantie in de Dutch Grand Prix een jaar geleden, moest Max Verstappen zondag alles uit de kast halen om dat kunstje nog eens te herhalen.
"Ik moest er nu nog harder voor werken dan vorig jaar", bekende de Limburger, die in de loop van het weekend een steeds sterker wordende combinatie met zijn Red Bull vormde.

'Trots om Nederlander te zijn'

Misschien was de opluchting en vreugde daarom alleen maar groter bij Verstappen zelf én de ruim 100.000 uitzinnige fans op de tribunes van het circuit van Zandvoort. "Ik ben heel blij dat jullie allemaal zijn gekomen om me aan te moedigen. Ik ben trots om Nederlander te zijn."

'We zouden het niet volhouden'

Het momentum verschoof meerdere keren tijdens de race, maar desondanks lieten Verstappen en Red Bull zich niet van de wijs brengen. "We maakten de juiste beslissingen op de juiste momenten", zei de racewinnaar na afloop. "Ik dacht aanvankelijk dat we het wel tot het einde zouden redden op de harde band, al waren we iets langzamer dan Mercedes. Maar toen de safetycar de baan op kwam, dacht ik dat we het niet zouden volhouden als we geen pitsstop zouden maken."

Jos: 'Er konden meerdere auto's winnen'

Dat bleek een juiste zet, ondanks de onzekerheid op het moment zelf. Ook vader Jos Verstappen wist dat zijn zoon en het Red Bull-team zich geen twijfel kon veroorloven. "Je wist niet welke kant het op zou vallen met die virtual safety cars en safety cars. Er waren meerdere auto's die konden winnen", zo zei hij na afloop. "Ze zitten er bovenop, dat zie je. Max heeft alle banden geprobeerd en wist heel goed welke hij wel, en welke hij niet moest hebben aan het einde."

Ode

Volgens Verstappen senior was het niet gek geweest als bijvoorbeeld Hamilton als eerste over de streep was gekomen. "Voor hem pakte het net verkeerd uit, maar dat zie je pas naderhand. Mercedes ging goed en had absoluut kans om te winnen." Uiteindelijk was het Verstappen junior die iedereen zijn hielen liet zien, in een helm die een ode was aan zijn vader. "Dat is natuurlijk heel mooi om te zien", aldus Jos.

'Geweldig'

En daar dacht het leeuwendeel van de toeschouwers hetzelfde over. Zij zorgden voor een oorverdovend gejuich toen Verstappen bij de herstart direct Hamilton het nakijken gaf. "Ik had wat meer topsnelheid en dat hielp om hem voor de eerste bocht aan te vallen", zegt Max zelf over dat moment. "De snelheid was daarna weer geweldig en de balans in de auto heel goed. Geweldig om hier weer te winnen."