En dat is tien: onklopbare Verstappen wint ook in Zandvoort

Max Verstappen had ook in Zandvoort de touwtjes strak in handen. © Orange Pictures
In een weekend en een race waarin het verre van vanzelfsprekend was, heeft Max Verstappen ook in Zandvoort de concurrentie het zwijgen opgelegd.
Net als vorig jaar wist de Limburger de Dutch Grand Prix te winnen, waarmee hij zijn tiende zege van het Formule 1-seizoen boekte en zijn dominantie doorzet. Meer dan 100.000 toeschouwers zagen George Russell (Mercedes) tweede worden, vóór de als derde gefinishte Charles Leclerc (Ferrari).

Aan kop

Verstappen was, een kwartiertje nadat de Beegdense Floor Jansen het Wilhelmus had gezongen, de race op pole begonnen. Bij de start probeerde Leclerc aan te vallen, maar Verstappen stuurde zijn RB18 als eerste de Tarzanbocht in en hield de leiding. De pitstops van Verstappen en Leclerc verliepen vervolgens foutloos.
De atmosfeer op Zandvoort was bij vlagen adembenemend. © Orange Pictures

Ferrari weg

Dat was niet het geval bij de stop van nummer drie Sainz bepaald niet. Ferrari blunderde nog maar eens door slechts drie in plaats van vier nieuwe banden paraat te hebben, wat de Spanjaard veel tijd én een positie kostte. Ondertussen had Verstappen halverwege de race zo'n tien seconden afstand genomen van Leclerc en daarmee leek het gevaar van de Ferrari's wel geweken.

Dreiging

Mercedes zorgde er echter voor dat op de tribunes de polonaise nog niet ingezet kon worden. Zowel Hamilton als Russell plande een bandenwissel minder, waardoor Verstappen bij zijn tweede stop achter hen terecht dreigde te komen. Het liep anders: Yuki Tsunoda parkeerde zijn AlphaTauri op het gras en de virtual safety car-situatie bood Verstappen extra tijd om te wisselen. Door dat cadeautje bleef hij aan kop.

Leiding kwijt

De grand prix kreeg een nieuwe wending toen zestien ronden voor het eind ook Valtteri Bottas stilviel en de échte safety car op de baan verscheen. Verstappen wisselde wéér naar verse banden, maar verloor daardoor wel de koppositie aan Hamilton, die geen stop maakte. Zo werd het slot toch nog spannend en hielden de ruim 100.000 fans hun adem in, in afwachting van het duel tussen de kemphanen die vorig seizoen tot in de allerlaatste ronde van het jaar om de wereldtitel streden.
Verstappen liet er geen gras over groeien: bij de herstart gaf hij Hamilton direct het nakijken en passeerde hij de Brit onder luid gejuich langs de buitenkant. Ook Russell wist Verstappen niet meer onder druk te krijgen, en dus kon de Red Bull-coureur de triomftocht inzetten.

Nieuwe titel

De Limburger, die de afgelopen twee races had gewonnen van de tiende en veertiende startpositie, had voor aanvang van de Dutch Grand Prix een enorme voorsprong in het wereldkampioenschap op achtervolgers Perez (93 punten) en Leclerc (98 punten). Nu heeft de marge op zijn achtervolgers de magische grens van 100 punten gepasseerd. Niets lijkt de tweede wereldtitel op rij voor Verstappen nog in de weg te staan.

Monza

Er staan nog zeven raceweekenden op het programma. De eerstvolgende grand prix is volgende week alweer, in het Italiaanse Monza.