Marko: 'Verstappen is een stap verder dan Vettel'

Max Verstappen in Zandvoort geflankeerd door de Red Bull Racing-kopstukken Christian Horner (links) en Helmut Marko (rechts). © Red Bull Content Pool
Ondanks dat Max Verstappen nog drie wereldtitels achterstand heeft op Sebastian Vettel, vind Red Bull-topman Helmut Marko dat de Limburger een streepje voor heeft op de Duitser.
Vettel was eerder de protegé van Marko toen die nog voor het Red Bull-team reed, en in dienst van het Oostenrijkse team tussen 2010 en 2013 de wereldtitels aaneenreeg. Inmiddels rijdt hij voor Aston Martin en zet hij aan het eind van het seizoen een punt achter zijn Formule 1-carrière.

'Buitengewone basissnelheid'

"Max heeft geen opbouwfase nodig om aan zijn limiet te komen, hij gaat meteen vol gas", zo legt Marko in Zandvoort uit op de Duitse zender Sport 1. "Hij heeft van nature een buitengewone basissnelheid en bovendien een geweldige beheersing als hij met de auto op de limiet rijdt. Vettel is een uiterst nauwgezette werker met een enorme basissnelheid, maar in dat opzicht is Verstappen een stap verder."

Potentie

Daar komt bij dat Verstappen (24) volgens Marko nog rek naar boven heeft. "Hij zit nog in een leerfase, ook al klinkt dat ongelooflijk want hij rijdt al op een extreem hoog niveau. Maar Max zal in de toekomst nog beter worden. We hebben het beste nog niet gezien." Vorig jaar legde Verstappen beslag op zijn eerste wereldtitel en dit seizoen heeft hij zijn tweede kampioenschap voor het grijpen.

'Hij pakt onmiddellijk in'

Verstappen heeft een contract bij Red Bull tot eind 2028.. Marko geeft aan dat niemand anders dan Verstappen zelf bepaalt hoe lang hij in de Formule 1 blijft rijden. "Max is iemand die onmiddellijk inpakt en vertrekt als hij het niet meer naar zijn zin heeft. Dan zal hij voor geen geld ter wereld blijven. Dat kan sneller gebeuren dan iemand denkt."

Race

Zondag komt Verstappen in Zandvoort in actie in de Dutch Grand Prix. De Red Bull-coureur begint de race op pole position. De wedstrijd is vanaf 15:00 uur live te volgen via L1 Radio en het liveblog op 1Limburg.