Schittert Max Verstappen opnieuw in de oranje spotlights?

Ook in de hectiek van Zandvoort blijft Max Verstappen gefocust. © Orange Pictures
Met twee Ferrari's in zijn nek en zo'n honderdduizend fans in zijn rug gaat Max Verstappen zondagmiddag voor een herhaling van zetten in de Dutch GP: winnen op eigen bodem, net als een jaar geleden.
Het zou zijn tiende overwinning van het seizoen zijn, al heeft Verstappen de overwinningen het minst hard nodig van het hele Formule 1-veld. Met de 'concurrentie' op meer dan 90 punten achterstand in het wereldkampioenschap is er, op een paar oranje rookpotten na, geen vuiltje aan de lucht.

Druk

Alle spotlights, vergrootglazen én cameralenzen zijn deze dagen gericht op Max Verstappen. De coureur zal het niet zo snel hardop zeggen, maar met name zijn team doet er alles aan om hem zoveel mogelijk af te schermen van de randzaken. De druk, die Verstappen zelf niet zegt te voelen, leek af te nemen door de enorme voorsprong van Verstappen in het WK enerzijds én de tegenvallende resultaten in de vrije training anderzijds. En toen kwam de kwalificatie.

Goed genoeg

De coureur én zijn team hadden net op tijd de oplossingen gevonden waarmee Red Bull wél de concurrentie het hoofd kon bieden. En het fijne voor het Red Bull-team is dat Verstappen zelden verzaakt wanneer de auto goed (genoeg) is. Het is bepaald geen garantie voor de overwinning en er is nog geen punt binnen, maar dat Verstappen zelfs onder deze condities in het eerste startvak staat, zegt alles over de beste coureur en het beste team van dit moment.

Maastricht

In het perscentrum vroegen collega's uit Oost-Europa en Japan zich in het begin van het weekend hardop af of Verstappen de race niet beter in Maastricht kon starten, om de 19 figuranten in Zandvoort ook een kans te geven. In de afgelopen twee races, in Hongarije en België, reed de Limburger immers van de respectievelijk 10e en 14e (!) startpositie naar de overwinning. Zondag wacht Verstappen een heel andere race.
Max Verstappen raast over de oranje kerbstones op Zandvoort. © Red Bull Content Pool

Close

En dat heeft niet alleen te maken met de startplek, maar ook met het circuit. Op de banen waar de neerwaartse druk het belangrijkst is, zou de Red Bull relatief gezien het minst moeten renderen. "Het wordt close", zei ook Verstappen na de kwalificatie. "Maar dat is het in de meeste races dit seizoen het geval geweest. Ik kijk ernaar uit en hoop dat we een goede race gaan rijden."

'Niet verwacht'

Pal achter hem staan de beide Ferrari's: Carlos Sainz op P3, Charles Leclerc op P2. De Monegask toonde zich na de kwalificatiesessie optimistisch. "Gezien de snelheid van Max in Q1 en Q2 had ik niet verwacht dat we in Q3 zó dicht bij hem in de buurt zouden komen. Maar de auto voelde in Q3 goed, beter dan in de kwalificatie in de vorige twee raceweekenden. Ik denk dat we een stap in de goede richting hebben gezet, dus ik heb zin in de race."

Live

Het belooft opnieuw een gedenkwaardige zondagmiddag te worden in Zandvoort, waar de orkaan aan geluid bij de poleposition van Verstappen slechts een voorproefje was van wat tijdens de race verwacht kan worden. De Dutch Grand Prix is vanaf 15:00 uur live te volgen via L1 Radio en het liveblog op 1Limburg.