Veeg uit de pan voor rookpotgooiers: 'Stom, ook voor jezelf'

Een van de rookpotten op de tribunes tijdens de kwalificatie voor de Dutch GP. © Orange Pictures
Voor de organisatie van de Dutch Grand Prix voltrok zich bijna een droomscenario in de kwalificatie. Bijna, want de sessie moest worden stilgelegd vanwege een oranje rookpot op de baan.
De zogeheten flare werd vanuit het publiek op het asfalt gesmeten. Later werd nóg een rookpot naar de baan gegooid, maar dat projectiel strandde in het gras en doofde snel.

Stom en dom

Na afloop had Max Verstappen, die zich niet door het oponthoud liet afleiden en beslag legde op de pole position, er geen goed woord voor over. "Het is heel stom om te doen. Die flares zijn mooi, maar het is dom om ze op de baan te gooien."

'Je mist zelf de race'

De regerend wereldkampioen en WK-leider deed dan ook een oproep aan de bijna honderdduizend fans die bij de Dutch Grand Prix aanwezig zijn: "Doe het niet, het is voor niemand goed. Je wordt door de beveiliging van het circuit gegooid en mist zelf de race."

Gevaarlijk

Ferrari-rijder Charles Leclerc sloot zich aan bij zijn rivaal. "Ik denk er hetzelfde over als Max, het is gewoon gevaarlijk", zei de Monegask stellig. "We moeten ook voorkomen dat dit in de toekomst nog eens gebeurt."

Wanneer wel en wanneer niet

Zijn teamgenoot Carlos Sainz had wel een idee over hoe een herhaling voorkomen kan worden. "Het is belangrijk dat we de fans laten weten wanneer ze de rookpotten wel en niet kunnen gebruiken. Bij de in lap van Max, toen het rustig was op de baan, was het nog wel oké. Maar je moet ze niet middenin een race of een kwalificatie afsteken."
Ook als de flares niet op het asfalt gegooid worden, kan dat voor de coureurs problematisch zijn, zo legt de Spanjaard uit. "De rook is ook gevaarlijk voor een coureur. En natuurlijk moet je ze niet op de baan gooien."

Gezond verstand

De Dutch Grand Prix gaf ook nog een statement af. "Het gebruik ervan is niet toegestaan en zorgt voor zeer onveilige situaties op het circuit voor coureurs en andere fans. De organisatie doet nogmaals een dringend beroep op het gezonde verstand van de duizenden fans en waarschuwt dat het gebruik van fakkels niet getolereerd wordt."