Zelfs pole-ronde voelde niet ideaal voor Max: 'Net genoeg'

Max Verstappen, met speciale Jos Verstappen-helm, viert een feestje met het publiek. © Red Bull Content Pool
Op papier is het geen verrassing dat wereldkampioen en WK-leider Max Verstappen de pole position voor de Dutch Grand Prix greep. De realiteit is dat de Limburger alle zeilen moest bijzetten op 'zijn' Zandvoort.
De aanloop naar die ultieme ronde in het slot van de kwalificatie was rommelig, maar niet rommelig genoeg voor de Red Bull-coureur om zich uit het veld te laten slaan.

Zaterdagochtend nog finetunen

"Het was wel een speciale kwalificatie", verzekerde Verstappen na afloop. "We hebben vannacht aan de auto behoorlijk wat moeten omgooien, ook omdat we amper informatie hadden. Daardoor moesten we vanochtend nog veel finetunen." Verstappen zag de eerste vrije training immers in rook opgaan door een kapotte versnellingsbak, en liep daardoor met het afstellen van de auto achter de feiten aan ten opzichte van de concurrentie.

Langzamer

En toch had hij, letterlijk en figuurlijk, aan het eind van de kwalificatie-rit het hoogste woord. Maar ook dat ging bepaald niet zonder slag of stoot. "Ik was wel blij met de auto op dat moment. Uiteindelijk zijn de verschillen dan heel klein. In de ronde vanuit de pitstraat had ik een extra auto voor me en moest ik langzamer dan gepland rijden in de eerste sector."

Nét genoeg

Dat had gevolgen voor de banden, want Verstappen kreeg daardoor zijn banden niet op de juiste temperatuur voor een ideale ronde. "De banden leken er nog niet klaar voor toen ik begon aan de snelle ronde. Gelukkig kon ik het in de middensector allemaal herstellen en was het nét genoeg voor pole position."
Verstappen in het oranje arena-gedeelte van Zandvoort. © Red Bull Content Pool

'Enorm geluid'

Een juichuitbarsting van het leeuwendeel van de ruim 100.000 aanwezige racefans was daarna onvermijdelijk. "In bocht 1 hoor je het dat enorme geluid van het publiek", vertelt Verstappen, die de steun 'ongelofelijk' noemt. "Super om zoveel oranje om me heen te zien!"

Dom

Toch moest ook Verstappen zijn kanttekeningen plaatsen bij het gedrag van enkele fans. Zo was er een code rood tijdens de kwalificatie, omdat er een oranje rookfakkel vanuit het publiek op de baan werd gegooid. "Die fakkels zijn mooi, maar het is gewoon dom om ze op het circuit te gooien. Doe het niet, het is voor niemand goed. Ook voor degene die het doet: je wordt van het circuit gegooid en mist er de race door."

Dutch GP

Die race begint zondag om 15:00 uur Nederlandse tijd, met Verstappen in het allereerste startvak vóór Charles Leclerc en Carlos Sainz. De Dutch Grand Prix is dan live te volgen via L1 Radio en het liveblog op 1Limburg.