Verstappen in oranjezee naar pole position voor Dutch GP

Max Verstappen met de oranje aanhang in zijn rug. © Red Bull Content Pool
Onder begeleiding van het gejuich van ruim honderdduizend, bijna uitsluitend in het oranje gehulde fans, heeft Max Verstappen in Zandvoort de pole position opgeëist.
En zo lijkt Red Bull in de vrije trainingen, waarin het team het vooral aflegde tegen de concurrentie, verstoppertje te hebben gespeeld om in de kwalificatie voor de Dutch GP alsnog snoeihard toe te slaan. Achter Verstappen starten de tweede Ferrari's: Charles Leclerc op P2, Carlos Sainz op P3.

Controle

Verstappen wekte gedurende de kwalificatie de indruk de zaak volledig onder controle te hebben. Tegen de verwachting van velen in klokte hij in zowel Q1 als Q2 al vroeg een tijd waar de concurrentie amper bij kon aanhaken. In beide gedeeltes van de kwalificatie deed hij daarna in het slot geen tweede poging voor een nog snellere ronde, in tegenstelling tot de rest van het veld.
Aan het eind van Q2 konden lieten Sainz en Russell hun tanden zien met een snellere ronde dan die van de Limburger. Verder werd de sessie licht ontsierd door twee oranje fakkels die vanuit de tribunes op het circuit gegooid werden.

Orkaan van geluid

De allesbepalende Q3 volgde en daarin opende Verstappen het bal, door als allereerste het asfalt op te zoeken. Leclerc leek desalniettemin aan het langste eind te trekken, totdat Verstappen in extremis die tijd verbeterde. Toen teammaatje Perez vervolgens crashte, was duidelijk dat de Limburger de pole te pakken had. Een orkaan van geluid was het gevolg.

Concurrentie

In de vrije trainingen werd duidelijk dat de favorietenrol voor zondag niet klakkeloos bij het Red Bull-team gedeponeerd kon worden. Verstappen moest in de eerste vrije training na tien minuten de strijd staken door een kapotte versnellingsbak, in de tweede én derde training bleken telkens minimaal één Ferrari én Mercedes sneller. Ook Sergio Pérez wist niet de regie in handen te nemen.

Race

De Dutch Grand Prix begint zondag om 15:00 uur. De race is dan live te volgen via L1 Radio en het liveblog op 1Limburg.
Bekijk de uitgebreide voorbeschouwing op de race in Zandvoort in L1's autosportprogramma Pitlane: