MVV en Roda JC willen goede start voortzetten in derby

Koen Kostons (MVV) en Dylan Vente (rechts) © Orange Pictures/Beeldbewerking: L1
Voor de 26e keer in de historie staan MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade zondagmiddag om 12:15 uur tegenover elkaar in De Geusselt.
Beide ploegen willen hun goede seizoensstart een vervolg geven in de derby.

Vorm

Zowel MVV Maastricht als Roda JC Kerkrade bevinden zich halverwege de vijfde speelronde in het linkerrijtje van de Keuken Kampioen Divisie. MVV staat negende en heeft thuis al gewonnen van NAC Breda en ADO Den Haag. Afgelopen maandag verspeelde het in blessuretijd de overwinning tegen promotiekandidaat Heracles Almelo (2-2).
Roda JC staat twee plaatsen hoger op de zevende plaats. De Kerkradenaren kenden een perfecte start van het seizoen met zeges FC Dordrecht, Jong Ajax en FC Den Bosch. In die duels incasseerde Roda JC ook geen enkel tegendoelpunt. Vorige week verloor de ploeg van Jurgen Streppel in eigen huis met 1-3 van NAC Breda.
Bekijk de interviews met MVV-trainer Maurice Verberne en Roda-trainer Jurgen Streppel in aanloop naar de derby:

Geschiedenis

De statistieken vertellen dat Roda JC Kerkrade het traditioneel lastig heeft in Maastricht, zeker als er publiek aanwezig is. De laatste keer dat Roda JC in aanwezigheid van publiek won in Maastricht was in 1997. Toen werd het 1-2. In de zes wedstrijden die beide ploegen daarna nog speelden in aanwezigheid van publiek verloor MVV niet meer. De laatste zege was op 1 september 2019 door een doelpunt van Serhat Kot. In de anderhalve ontmoeting zonder publiek was Roda JC de betere.
Op 12 april 2021 won Roda met 2-4 in een lege Geusselt en afgelopen seizoen was het de betere in het 'tweede gedeelte' van de derby, alleen verzuimde het de kansen af te maken en eindigde de derby in 1-1.

Geen uitpubliek

Dat tweede gedeelte was nodig omdat de derby op 29 oktober van vorig jaar werd ontsierd door rellen. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen om rellende supporters uit elkaar te houden. De wedstrijd werd nog voor rust gestaakt en uitgespeeld op een maandagmiddag 29 november zonder publiek. De KNVB deelde harde straffen uit naar aanleiding van die rellen. Daardoor moet Roda JC het zondagmiddag doen zonder eigen supporters in het uitvak. Daarnaast gelden er strenge regels voor MVV-supporters om de wedstrijd te bezoeken met onder meer persoonlijke kaartverkoop en een ID-controle bij de ingang van het stadion.
Matteo Waem (links) en Bryan Limbombe (rechts) © Orange Pictures/Beeldbewerking: L1

Goed voetbal

Wedstrijden tussen MVV en Roda JC worden vaak omschreven als vechtwedstrijden, maar zeker dit jaar mogen we ook voetballend wat verwachten. Beide ploegen maakten namelijk in hun eerste wedstrijden indruk met goed, verzorgd én energiek voetbal. Met name aanvallend zijn beide ploegen sterk. Roda JC scoorde al negen keer, MVV zeven keer. Verdedigend heeft MVV meer tegendoelpunten geïncasseerd (zeven voor MVV, drie voor Roda JC), maar de drie tegendoelpunten die Roda JC vorige week incasseerde tegen NAC Breda zal trainer Jurgen Streppel ongetwijfeld er doen hebben toe besluiten om zijn verdediging deze week nog eens op scherp te zetten.

Middenveld

Naast dat de verdedigers uiteraard hun verdedigende taken goed moeten uitvoeren en de aanvallers hun vizier op scherp hebben staan, wordt de strijd op het middenveld waarschijnlijk de doorslaggevende factor in de derby. Beide coaches zullen hun middenvelders erop wijzen dat ze zich niet teveel moeten laten meeslepen in de aanvallende intenties van hun teams om verdedigend niet tekort te komen op het middenveld.

Verwachte opstellingen

De verwachting is dat Maurice Verberne geen wijzigingen zal doorvoeren aan 'zijn' MVV. In de groep van Maurice Verberne is iedereen fit voor de derby. Jurgen Streppel zal sowieso een wijziging moeten doorvoeren. Xian Emmers gaat namelijk verkassen naar Rapid Boekarest en heeft zijn laatste wedstrijd voor Roda JC al gespeeld. De Kerkradenaren hadden al voorgesorteerd op een eventueel vertrek van Emmers en de verwachting is dat een van de nieuwkomers, Teun Bijleveld of Romano Postema, mag debuteren in de derby.

Live

De wedstrijd tussen MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade is zondag vanaf 12:00 uur live te volgen op L1 Radio. Daarnaast is er een liveblog op 1Limburg.