Soms lijkt de Dutch GP meer op een multisportevenement

Fietsplezier bij Sebastian Vettel, die zijn Aston Martin af en toe inruilt voor een tweewieler. © ANP
Alles draait in en rondom Zandvoort momenteel om de Formule 1. Een blik achter de schermen leert echter dat de Dutch Grand Prix een evenement is dat bol staat van de elementen uit andere sporten.
Alleen al het entertainment rondom het racen doet aan als een Hollandse versie van de Superbowl, zoals we die kennen uit het American football. En daar heeft Limburg met Lucas & Steve, Floor Jansen en de kunst van Pablo Lücker een stevig aandeel in. Maar er is meer, vooral achter de coulissen.

Gesplitst

Dat de coureurs met een auto het circuitterrein op worden gereden, is niet verrassend. Maar die personenauto, neem in het geval van Charles Leclerc een bescheiden Ferrari-klantenmodelletje, staat voor de rest van de dag geparkeerd. Bijzonder aan het binnenterrein van Zandvoort, dat qua omvang niet gemaakt is voor de Formule 1 van nu, is dat de F1-paddock uit twee delen bestaat: er is simpelweg te weinig plek is om de hospitality- en garagevrachtwagens 'bij elkaar' te zetten.

Wandelgenot?

En dus moeten teambazen, monteurs en coureurs regelmatig van het ene naar het andere deel: een paar minuten wandelen, maar dat is voor Max Verstappen geen optie. In dat geval kan hij een bijenzwerm aan journalisten, fotografen, VIP's en genodigden om zich heen verwachten, en is van wandelgenot geen sprake meer. Buggy's en golfkarretjes bieden uitkomst.
Max Verstappen op weg naar de zoveelste verplichting in Zandvoort. © Orange Pictures
Alsof de koning van de koningsklasse van hole naar hole wordt gereden, blijft hij zo nog enigszins uit de drukte. Zo is het golfkarretje bijna net zo belangrijk als zijn andere, iets duurdere vierwieler, genaamd RB18.

Wielrenner Seb

Over golf gesproken: Sebastian Vettel zit op een andere golflengte. De Duitser, die binnenkort afzwaait, heeft een fiets meegenomen en verschijnt doodleuk op zijn rijwiel voor de circuitpoort. Ontnuchterend, in een wereld van glitter en glamour. Tussen de sessies door haalt hij de fiets ook af en toe nog uit de kast. Wie weet is een groot wielrenner in hem verloren gegaan, al verzachten de vier Formule 1-wereldtitels die hij op zak heeft de pijn ongetwijfeld.

Steppen

Maar er word ook volop gestept. Met name Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo tonen zich begenadigd steppers wanneer er gependeld moet worden tussen de paddocks. Teambaas Toto Wolff en zijn rijder Lewis Hamilton toverden ondertussen met hetzelfde vervoersmiddel een verkapte koppelkoers uit hun Mercedes-hoed: Toto op de fiets, Lewis in zijn slipstream op de step.

Over de duinen

Maar ook de veelal oranje fans leveren hun 'sportieve' bijdrage. Het officieuze NK duinlopen vindt dit weekend immers dagelijks een keer of twee plaats, met tienduizenden toeschouwers die dagelijks via de Zandvoortse boulevard hun weg van en naar de tribunes weten te vinden. Als voortaan iedereen dat zonder rookpotten doet, of ze daarna op z'n minst niet op het circuit wil gooien, scheelt dat een hoop frustraties én gevaarlijke situaties.
Oranjegekte in Zandvoort. © Red Bull Content Pool

Oranje lint

Eenmaal op het circuitterrein aangekomen, zorgen de fans over het algemeen al twee dagen lang voor een positieve sfeer. Een sfeer die het best te vergelijken valt met de oranje zee die we kennen van de EK's en WK's voetbal. Het verschil? In Zandvoort is ook een arena gebouwd, maar komt er na die arena nog een oneindig oranje lint bij. Dat begint bij de fanzone pal na de ingang, en loopt vervolgens rondom het asfalt nog ruim 4,2 kilometer door. Calamiteiten uitgesloten gaat Max Verstappen dat zondag liefst 72 keer ervaren.

Bijzonder

Zo doet het Formule 1-circus zich ook tegoed aan andere sport, maar de Formule 1 trekt natuurlijk ook andere sporters naar het circuit. Zo zag vechtsporter Rico Verhoeven zijn maatje Max zaterdag de pole position pakken. U mag nog inzetten op de voetballers, wielrenners en schaatsers die zondag acte de présence zullen geven om een dagje te genieten van misschien wel het meest bijzondere sportevenement dat Nederland op dit moment te bieden heeft.