Coureurs: kwalificatie Zandvoort minder cruciaal dan in 2021

Twee bolides in elkaars spoor, het zou zondag makkelijker moeten zijn in Zandvoort dan een jaar geleden. © Red Bull Content Pool
Inhalen bleek in de Dutch Grand Prix van 2021 zeer lastig. De Formule 1-coureurs verwachten dat het aanstaande zondag iets makkelijker wordt om elkaar te passeren.
Daarmee zou een goed resultaat in de kwalificatie zaterdagmiddag minder cruciaal zijn dan een jaar geleden. "Ik weet zeker dat we over het hele weekend meer actie kunnen verwachten", aldus Haas-rijder Mick Schumacher.

Goed positioneren

"We hebben dit seizoen al gezien dat we in staat zijn om meer met elkaar in gevecht te gaan", zegt de Duitser, refererend aan het nieuwe technisch reglement dat het iets eenvoudiger maakt om kort achter een andere bolide te rijden en dus de aanval in te zetten. "Natuurlijk zal Zandvoort een van de moeilijkere plekken blijven om in te halen, maar als je de auto goed positioneert en bijvoorbeeld een klein voordeel met je banden hebt, weet ik zeker dat er hier acties ingezet kunnen worden."

DRS-zone

Mercedes-coureur George Russell denkt zelfs dat inhalen op Zandvoort 'makkelijk' wordt. Hij wijst daarbij ook op de verlengde DRS-zone, die in de eerste vrije training al vóór de Arie Luyendijk-bocht inging. De FIA beslist zaterdag formeel of dat ook in de race zo zal zijn, maar niemand twijfelt eraan dat dat gaat gebeuren. "Die langere DRS-zone is interessant", vindt ook Russell. "Al met al zal inhalen dit jaar wel eenvoudiger zijn."
George Russell, bekeken door een vangrail, achter het stuur in Zandvoort. © Orange Pictures

'Zeker een verbetering'

De Brit krijgt bijval van zijn voorganger bij Mercedes, Valtteri Bottas. "Met die langere DRS-zone zal nu ongetwijfeld beter zijn", zegt de Fin van Alfa Romeo. "Het blijft een van de moeilijkste circuits om in te halen, maar als we een beetje snelheidsverschillen zien, zullen we hopelijk wat meer duels zien. Ik wacht het nog even af, maar het wordt zeker een verbetering ten opzichte van een jaar geleden."

Voorganger volgen

"Ik ben het met Valtteri eens, maar niet per se wat betreft de DRS", zegt Esteban Ocon, rijder bij Alpine. "Het zal hoe dan ook helpen, maar de 'nieuwe' auto's zijn op zichzelf al veel prettiger om je voorganger te kunnen volgen in de laatste bocht. Het draagt eraan bij dat we dit jaar meer inhaalacties zullen zien."

'Hoop dat ik nu niet zoveel hoef in te halen'

Natuurlijk liet ook de man in de oranje spotlights, Max Verstappen, zijn licht schijnen over het vraagstuk. De man die de vorige races op P10 en P14 startte en ze allebei won, reageert positief. "Ik hoop dat ik nu eens niet zoveel hoef in te halen als in de vorige races", aldus de regerend en - zeer waarschijnlijk - aanstaand wereldkampioen. "We gaan het zien. Maar natuurlijk zal het nu beter gaan op dit circuit vergeleken met vorig jaar."
Verstappen raast door de Arie Luyendijk-bocht. © Red Bull Content Pool

Verrast

Een van de grootste bedreigingen in de strijd om de winst op zondag is Ferrari-Spanjaard Carlos Sainz. Die rekent ook op een spannende kwalificatiesessie op zaterdag. "Ik was verrast over hoe snel iedereen was in de trainingen vrijdag. Voor ons was het een lekker gevoel om weer in een auto te rijden die competitief is, maar McLaren, Mercedes en Red Bull zaten er ook goed bij", zei Sainz. "De verschillen waren minder dan 3 tienden van een seconde. Ik denk dat het heel dicht bij elkaar zal zitten in de kwalificatie. En dus wordt het spannend."

Programma

Zaterdag staat om 12:00 uur de derde vrije training voor de Dutch GP op het programma. Later op de dag, om 15:00 uur, begint de kwalificatie.
Bekijk de uitgebreide voorbeschouwing op de Dutch GP in L1's autosportprogramma Pitlane: