Oranjeleeuwinnen winnen nipt van Schotland

Nederland was veel sterker dan Schotland in Zwolle maar sprong slecht met de vele kansen om. © ANP
De Nederlandse voetbalsters hebben de laatste test voor de cruciale thuiswedstrijd tegen IJsland in de WK-kwalificatie nipt gewonnen. Lynn Wilms uit Tegelen, Dominique Janssen uit Horst en Romée Leuchter uit Schinveld maken deel uit van de Oranje-selectie. Janssen en Wilms speelden de hele wedstrijd mee.
Invalster Fenna Kalma debuteerde voor Oranje met een winnende treffer in de slotfase van het oefenduel met Schotland (2-1)

Sterker

Nederland was veel sterker dan Schotland in Zwolle maar sprong slecht met de vele kansen om. Vivianne Miedema schoot de thuisploeg in de 10e minuut op voorsprong, op goed aangeven van Daniëlle van de Donk. Maar twee minuten later stond het alweer gelijk. Claire Emslie kon scoren omdat Dominique Janssen verkeerd stond opgesteld.
Miedema kopte voor rust nog op de lat en Van de Donk schoot voor open doel naast. Oranje domineerde ook in de tweede helft. Maar Miedema en en Sherida Spitse stuitten op de Schotse keepster. Het duel leek onbeslist te eindigen, totdat Kalma alsnog toesloeg onder toeziend oog van de nieuwe bondscoach Andries Jonker die na een teleurstellend verlopen EK Mark Parsons heeft afgelost.
Nederland heeft dinsdag in Utrecht een zege op IJsland nodig om zich rechtstreeks voor het WK van volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland te plaatsen. Lukt dat niet, dan wacht een herkansing in de play-offs.