Mercedes bij afwezigheid van Verstappen de baas in training

Lewis Hamilton op het asfalt in Zandvoort. © Orange Pictures
De eerste Formule 1-sessie in de aanloop naar de Dutch Grand Prix in Zandvoort zit erop. De eerste vrije training deed het nodige stof opwaaien.
De Red Bull van local hero Max Verstappen gaf al snel de geest, waardoor de Limburger met amper zeven rondjes op de teller negentiende werd.

Russell het snelst

Aan de andere kant van de rangschikking hadden de Mercedes-coureurs George Russell en Lewis Hamilton het hoogste woord. Russell werd met een snelste rondetijd van 1.12,455 de winnaar van de sessie, Hamilton volgde hem op 0,240 seconde. Dat gebeurde onder het toeziend oog van zo'n 60.000 toeschouwers, een aantal dat later op de dag verder zal oplopen. Aan het eind van de dag, zaterdag én zondag worden ruim 105.000 fans op de tribunes en in de duinen verwacht.

Ferrari

Ferrari, volgens velen de favoriet om dit weekend met de overwinning aan de haal te gaan, gaf wat terrein prijs in de bepaald niet alleszeggende eerste vrije training. Carlos Sainz noteerde 0,390 seconde achter Russell de derde tijd, Charles Leclerc moest zich met een marge van 0,672 seconde tevreden stellen met de zesde tijd. De McLaren-coureurs Lando Norris en Daniel Ricciardo nestelden zich tussen de Italiaanse bolides in.

Red Bull

Voor Red Bull kende de eerste vrije training een teleurstellend verloop. Naast het stilvallen van Verstappen, die vermoedelijk met een eerder gebruikte versnellingsbak reed en in dat geval geen straf zou oplopen voor het vervangen van dat onderdeel, werd teamgenoot Sergio Perez slechts zevende. Daarbij had de Mexicaan geluk dat hij niet crashte toen hij tijdens de sessie naast de baan belandde en de bandenstapels op een haar na miste.

Tweede vrije training

Vrijdagmiddag staat om 16:00 uur de tweede vrije training op het programma. De verwachting is dat Verstappen dan weer op de baan in actie kan komen.
Bekijk de uitgebreide voorbeschouwing op de Dutch GP in L1's autosportprogramma Pitlane: