Verstappen: geen extra stress, maar ook geen thuisvoordeel

Max Verstappen staat de media te woord in de aanloop naar de Dutch GP. © ANP
Max Verstappen weet dat dit weekend op de Zandvoort-tribunes honderdduizenden fans op een overwinning van hem rekenen. Dat verandert volgens de regerend kampioen niets aan zijn kansen.
De Red Bull-coureur bestrijdt dat er in de Formule 1, net als in bijvoorbeeld het voetbal, een thuisvoordeel zou kunnen gelden. "Thuis of uit, voor mij maakt het niets meer uit."

'Zo makkelijk is het niet'

De verwachtingen zijn hooggespannen op Zandvoort en in de woonkamer van Verstappen-fans, die zondag in de Dutch GP maar met één scenario rekening lijken te houden: een triomftocht van de regerend en - zeer waarschijnlijk - tevens aanstaand wereldkampioen.
"Ik voel geen extra stress, maar je weet wel dat iedereen verwacht dat je hier 'zomaar' even gaat winnen", zei Verstappen donderdag in de paddock. "Maar zo makkelijk is het niet. Je moet gewoon je best doen en je focussen op de dingen die je kunt controleren."

Thuisvoordeel(?)

Het verwachtingspatroon komt enerzijds voor uit de dominantie van Verstappen in dit wereldkampioenschap, en dan met name in de afgelopen twee races die hij vanaf de tiende en veertiende startpositie won. Daar komt de gedachte bij dat de enorme publiek steun waar Verstappen dit weekend op kan rekenen, ook als een stimulans zou kunnen werken. Maar de term 'thuisvoordeel', daar heeft de Limburger helemaal niets mee.
"Ik snap ook niet waarom dat zo zou moeten zijn, een thuisvoordeel", aldus Verstappen. "En als je dat al zegt voordat het raceweekend begonnen is, is het wat mij betreft al foute boel. Dat soort dingen, daar geloof ik niet in."
Max Verstappen grapt met Mercedes-coureur George Russell. © Orange Pictures

Oranje is het enige voordeel

Wie denkt dat Verstappen het racen in eigen land misschien zelfs als een nadeel ervaart, heeft het ook mis. Althans, dat zegt de WK-leider, die er een stukje algemene topsportmentaliteit bij betrekt. "Je weet wat je moet doen, maakt niet uit in welke sport je zit en waar je bent. Ik zie mijn thuisrace niet als een nadeel, maar ook niet als een voordeel. Het enige voordeel wat ik zie, is al dat oranje op de tribune, dat is gewoon heel mooi. En hier zal dat nog meer zijn dan in Spa."

Enorme marge

Daar in Spa won Verstappen een weekje geleden zijn negende F1-race van het seizoen. Zandvoort kan dus de tiende zegetocht van het jaar worden voor de Red Bull-kopman, die in het WK liefst 93 punten voorsprong heeft op teamgenoot Sergio Perez en 98 op Ferrari-rijder Charles Leclerc.

Dutch GP

Vrijdag rijden Verstappen en co twee vrije trainingen, om 12:30 uur en 16:00 uur. Zaterdag volgt na de tweede vrije training om 12:00 uur de belangrijke kwalificatiesessie, die om 15:00 uur begint. Op hetzelfde tijdstip gaan zondag de lichten uit voor de start van de Dutch GP. Dagelijks worden zo'n 105.000 toeschouwers rondom het circuit verwacht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!